Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt att vi räddar apoteket

/
  • Receptfria mediciner kommer inom kort att kunna köpas i vanliga livsmedelsaffärer...

Annons

Daniel Persson,

Storvik, har startat ett upprop.

är en ideell kampanj som har som uppgift att protestera mot den planerade avregleringen av apoteksmarknaden och upplysa om dess negativa effekter för samhället.

Tänk om du kunde välja själv när du behövde medicin, visst vore det bra? Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Läkemedelsförsäljningen är ingen vanlig detaljhandel utan en viktig och integrerad del av sjukvården. Trots detta arbetar regeringen nu för fullt med att konkurrensutsätta Apoteket. Vid en första anblick kan det väl låta rimligt att fler ska få möjlighet att sälja mediciner, dock är det långt ifrån så enkelt.

Apoteket AB är en av Europas största läkemedelsdistributörer och varje månad har man en upphandling där unikt många läkemedelstillverkare deltar. Den som är billigast får sälja. Dessutom är marginalen som Apoteket har på läkemedel är en av världens lägsta detaljhandelsmarginaler.

att vi svenskar redan idag har bland världens lägsta läkemedelspriser. Ser vi till Danmark som avreglerade apoteksmarknaden i slutet av nittiotalet, så steg läkemedelspriserna med 27 procent på två år, jämfört med konsumentprisindex som samtidigt steg med fem procent. Frågan är inte om läkemedel kommer att bli dyrare efter avregleringen, utan hur mycket dyrare de blir.

tillgängligheten till läkemedel så kan vi räkna med att ett hundratal nya apotek kommer att öppna efter avregleringen. Dock är inte fler apotek det samma som bättre tillgänglighet! Idag är många apotek på glesbygden olönsamma, men finns kvar tack vare att Apoteket AB inte är vinstmaximerande, utan kan använda vinsten från lönsamma apotek till att hålla olönsamma apotek levande. På en konkurrensutsatt marknad kommer lönsamheten och vinsten i första hand. Så på vilket sätt blir tillgängligheten bättre om det öppnas 100 nya apotek i Stockholms innerstad om apoteken i glesbygden samtidigt försvinner?

kommer att försvinna när marknaden konkurrensutsätts. Idag är apoteket mer än en butik där man köper läkemedel. Man kan få kostnadsfri rådgivning om hälsa och vård och framförallt oberoende och professionella råd när det gäller läkemedel. Det är en unik trygghet som vi svenskar har. När kommersiella intressen tar över kommer servicen och annat som inte genererar vinst att försvinna. Två av tre farmaceuter i Danmark upplever en konflikt mellan professionella och kommersiella krav. Samtidigt har antalet receptarier per apotek minskat drastiskt i Danmark och hela 40 procent upplever att arbetsbelastningen tidvis eller ofta är oacceptabel. Är så vi vill att de svenska apoteken ska se ut? Underbemannade med stressad personal som hela tiden måste sätta lönsamhet i första hand, inte kundernas hälsa?

apoteksmarknaden kommer att bli drastiskt försämrad vid en avreglering, det kommer att kosta oss skattebetalare stora summor pengar. Högkostnadsskyddet (som kommer att finnas kvar) kostar samhället många miljarder kronor, men hela marginalen på dessa läkemedel kommer trots allt sjukvården och samhället till godo. Inte nog med att denna marginal kommer att höjas vid avregleringen och kosta skattebetalarna ännu mer, nu kommer marginalen att betala privata aktörers vinster istället för att förkorta våra vårdköer. Att regeringen kan tycka att detta är acceptabelt är ett mysterium.

inser att konkurrens ofta är bra, så måste även den borgerliga regeringen svälja stoltheten och inse att ett väl fungerande statligt monopol i många fall kan överträffa en privatiserad, avreglerad marknad.

Tillsammans kan vi protestera mot avregleringen på www.räddaapoteket.nu

Initiativtagare

www.räddaapoteket.nu

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons