Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är inte det Gävle vi vill ha

Annons

Vi vet redan nu att det finns uppemot 40 hemlösa unga i Gävle. De sover utomhus, hos klasskompisar, i familjer som erbjuder en extra säng en kortare tid utan någon som helst ersättning eller hos helt obekanta personer, skriver kommunalråd i opposition

Replik på Alliansens debattsvar om ensamkommande ungdomar den 9 november.

För mycket begärt att Alliansen ska samverka med frivilligorganisationer för statliga pengar?

Alliansens kommunalråd skriver att det är mycket begärt att kommunen ska ordna boende åt de asylsökande ensamkommande – som staten gett oss 2,1 miljoner kr för att göra. Samtidigt som det står flera frivilligorganisationer beredda att ordna boende för dessa unga, för en mindre summa än vad kommunen får. Ser ni så på alla statliga uppdrag och ersättningar, att ”det är mycket begärt att ordna”, om ni inte gillar idén? Hur redovisar ni för skattebetalarna vad ni använder pengarna till istället?

Vi var överens, sånär som på Sverigedemokraterna, över blockgränserna om att ta emot de människor som kom till Sverige hösten 2015. Den som flyr krig och förföljelse ska ges skydd i Sverige, ansåg de allra flesta politiska partier i Sverige, Liberalerna och Centerpartiet var några av de tydligaste.

Det som sedan kallades ”flyktingkrisen” gav Migrationsverket helt orimliga handläggningstider och väntan på besked för den som kom hit ung och ensam, fruktansvärt lång. Fortfarande väntar unga människor, utan sociala nätverk någon annanstans än här, på besked om de får stanna eller inte. På riksnivå har Liberalerna och Centerpartiet tagit ställning för att de unga ska ges möjligheter att stanna.

Utifrån den situation som uppstått har regeringen skjutit till extra medel för att låta de unga få gå klart skolan, behålla sitt nätverk i den kommun de befinner sig i och få bo kvar. Hur kan Alliansens kommunalråd med trovärdighet argumentera för att man gärna ser att ungdomarna går klart skolan i Gävle men samtidigt argumentera för att inte erbjuda en boendelösning?

Vi vet redan nu att det finns uppemot 40 hemlösa unga i Gävle. De sover utomhus, hos klasskompisar, i familjer som erbjuder en extra säng en kortare tid utan någon som helst ersättning eller hos helt obekanta personer. Alliansens kommunalråd menar att det är fel att kalla dem hemlösa eftersom Migrationsverket har ansvar för att ordna boende någonstans i landet. Så man ska gå i skola i Gävle och bo i någon annan del av Sverige? Det är såklart orimligt och det vet Alliansen.

Det här är inte det Gävle vi vill ha. Vi vill stödja de föreningsinitiativ som finns för bra lösningar, vi vill ge de här ungdomarna den trygghet vi kan. Vi vill inte att ungdomarna ska betala priset för en situation de inte rår för och för politiker som tycker att det är mer synd om kommunen som både har pengar och möjligheter än om ungdomarna som riskerar att förlora allt.

Vi hoppas att socialnämndens ordförande Ewa-Marja Andersson, M, menar vad hon säger i en artikel på svt.se – att Alliansen trots sin negativa och avståndstagande debattartikel nu ändå tänker överväga att teckna avtal med frivilligorganisationerna för att lösa frågan.

Det vore en välkommen vändning.

Jörgen Edsvik, kommunalråd i opposition S

Åsa Wiklund Lång, kommunalråd i opposition S

Gin Akgul Hajo, kommunalråd i opposition V

Therese Metz, kommunalråd i opposition MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons