Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste finnas kontakt innan man klipper koppartråden

/
  • Innan ledningarna klipps måste det finnas ett pålitligt alternativ, skriver debattörerna.

Annons

Som största ägare i Telia har regeringen möjlighet att påverka nedstängningen av kopparnätet så att den sker i en bättre avvägd takt och inte drabbar människor som bor på landsbygden negativt, skriver vänsterpartisterna Ulla Andersson och Stefan Pettersson.

Runt om i landet pågår nedmonteringen av Telias kopparnät. Nu har turen, eller oturen kanske vi mer träffande borde uttrycka det, kommit till Harkskär, Mårtsbo och Axmarby. Många är oroliga, namninsamlingar har genomförts i syfte att påverka Telia att senarelägga nedmonteringen så att alternativen finns på plats innan det sker.

Anledningen till avvecklingen är att kopparnätet har en begränsad livslängd. Det gamla nätet är inte tillräckligt driftsäkert och klarar inte av de nya kapacitetskrav som följer med fler och mer avancerade digitala tjänster. Teknikutveckling är nödvändigt, och många på landsbygden har länge väntat på fungerande bredband (fiber) och en snabbare uppkoppling.

Därför är regeringens nya mål om 100 procent bredband senast 2025 mycket välkommet. Vänsterpartiet har dessutom i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom ökade anslag till bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Nedmonteringen medför problem för människor som bor i områden där det gamla kopparnätet avskaffas. när nya lösningarna inte är helt utbyggda och/eller inte finns tillgängliga. Många upplever dålig täckning och en osäker uppkoppling.

Det komplement med särskild antenn och signalförstärkning som ska garantera att uppkopplingen är tillräcklig fungerar inte alltid. Nedstängningen av kopparnätet går på många platser helt enkelt för snabbt i förhållande till utbyggnaden av fiber eller mobil teknik.

Som största ägare i Telia har regeringen möjlighet att påverka nedstängningen av kopparnätet så att den sker i en bättre avvägd takt och inte drabbar människor som bor på landsbygden negativt. Enligt lag har alla hushåll med permanent adress rätt till telefoni och bredband med 1 Mbit/s.

En höjning av SOT-nivån (samhällsomfattande tjänster) i Sverige till EU:s målsättning på 30 Mbit/s skulle i praktiken innebära att Telia inte kan stänga ned kopparnätet innan fullgoda alternativ finns. Så regeringen kan antingen ändra lagstiftningen, vilket i sig tar tid eller använda sitt ägande i Telia till att påverka bolaget så att nedmonteringen sker i en takt där alternativ finns på plats eller åtminstone är tillgängliga.

Därför sluter vi upp bakom de boende i dessa områden som nu protesterar och vill uppmana regeringen att agera.

Ulla Andersson, V

riksdagsledamot

Stefan Pettersson, V

ledamot i Gävle kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons