Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ni skriver visar att det går att förena vinsttak och valmöjligheter

Det faktum att idéburna aktörer existerar är beviset för att för att vinsttak och valmöjligheter mycket väl kan förenas. Det är också beviset för att vinstjägarnas propagandamegafoner i Almega och Svenskt Näringsliv har fel, skriver Mikael Ybert och Kjell Olsson.

Annons

Debatt: Risken är att själva debatten om vinster skadar välfärden i sig

Det är med glädje vi ser Stefan Nilsson och Agnieszka Valdner från det idéburna Ersta diakoni ge sig in i debatten om vinster i välfärden (GD debatt 17/2). Det är bra att ni gör era röster hörda, så att de aktörer som drivs av jakten på största möjliga vinst inte helt får dominera samtalet.

Ni skriver att “det finns en uppenbar risk för att själva debatten om vinster skadar välfärden i sig”. Det tror inte vi. Tvärtom är debatten nödvändig för att stoppa det pågående läckage av skattepengar ur välfärdssystemet som är det verkligt skadliga. Skattepengarna ska ju gå till välfärd, inte till vinster i privata fickor.

Vi känner inte närmare till Ersta diakoni, men om det är sant som ni säger, att er vinst alltid återinvesteras i verksamheten, då stämmer ni med regeringens syfte att offentliga medel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och på ett sådant sätt att de kommer brukarna till godo, samt att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått.

Idéburen verksamhet som er borde rimligen ha framtiden för sig. Er pessimism, angående era möjligheter att växa om de vinstdrivna aktörerna drar sig tillbaka, är svår att förstå.

Det faktum att idéburna aktörer existerar är beviset för att för att vinsttak och valmöjligheter mycket väl kan förenas. Det är också beviset för att vinstjägarnas propagandamegafoner i Almega och Svenskt Näringsliv har fel. Vi hoppas därför att fler idéburna aktörer engagerar sig i debatten. Det behövs fler röster för välfärd och mot vinstjakt.

Mikael Ybert

ordförande Pappers avd 2

Kjell Olsson

ordförande Pappers avd 3

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons