Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Lundgren: Skolan ska minska klyftorna

Vi ska ha ett samhälle och en skola som kompenserar för orättvisa uppväxtvillkor. Skolan ska minska klyftorna i samhället – inte öka dem, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Det senaste året har svensk skola visat flera styrkebesked. Resultaten i flera internationella mätningar har gått upp, och en större andel elever i nästan alla elevgrupper klarade i somras att gå ut nian med behörighet till gymnasiet. Men den positiva kunskapsutvecklingen gäller inte alla skolor och inte alla barn.

Vi har fortfarande en oacceptabel ojämlikhet som måste brytas. Nu satsar den socialdemokratiskt ledda regeringen 1,5 miljarder kronor nästa år på att stärka jämlikheten i skolan.

Sverige byggs starkt när kunskaperna är höga hos många. De skolorna med störst utmaningar ska därför få betydande resursförstärkningar för att till exempel minska klasstorlekar, öka lärartätheten eller stärka kompetensutvecklingen. Så kan vi höja kunskapsresultaten för alla barn, oavsett bakgrund eller vilken skola de går i.

Vi ska ha ett samhälle och en skola som kompenserar för orättvisa uppväxtvillkor. Skolan ska minska klyftorna i samhället – inte öka dem. Vi är inte där nu. Därför sätter vi en jämlik skola framför stora skattesänkningar. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons