Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverskottet räcker utan kärnkraft

/
  • Vindkraftverken kan bidra till att ersätta kärnkraften, menar artikelförfattarna.

Annons

Miljöpartiet, menar att Sverige klarar sitt elbehov och mer därutöver utan kärnkraft.

Krafttag.nu, en kampanj driven av organisationen Svenskt Näringsliv, annonserar stort i lokaltidningar runt om i Sverige om nödvändigheten av nya kärnkraftverk. Från politiskt håll har framför allt Folkpartiet hakat på, tätt följt av moderater och kristdemokrater. Nu har även Centerpartiet rättat in sig i ledet.

Deras budskap går inte att ta miste på, det döljs endast under ett tunt lager grön fernissa. Sverige behöver kärnkraft. Helst ska det vara mer än idag men åtminstone lika mycket. Någon avveckling vill de inte veta av. Nya reaktorer ska byggas när de gamla nu börjar falla för åldersstrecket.

Men behöver vi mer el? Det finns ingen seriös aktör som tror att Sverige skulle drabbas av brist på el inom överskådlig framtid. Sedan slutet av 1980-talet har elanvändningen i Sverige ökat ytterst marginellt, med cirka fyra procent, samtidigt som BNP har ökat med 45 procent. Ingenting talar för att den trenden kommer att brytas.

Tvärtom. Redan idag finns det ett litet överskott av el i Sverige. Uppgifter från Naturvårdsverket och Energimyndigheten visar med all tydlighet att överskottet kommer att öka kraftigt de närmaste 10-15 åren. År 2020 kommer Sverige att ha ett överskott av el som motsvarar 60 procent av vad kärnkraften ger idag, 40 terawattimmar (TWh). Det beror på konkreta planer på utbyggnad av vindkraftparker och bioenergi i kombination med den ständiga effektivisering som sker genom teknikutveckling.

Hur ser det då ut i Gävleborg som har många industrier som kräver energi? Här finns goda möjligheter för att bygga ut vindkraften ännu mer än planerat. Men framför allt har det visat sig att det finns stor potential att minska energianvändningen inom den tunga industrin utan att därför minska produktionen. När det gäller arbetstillfällen, ser vi att det är andra, mindre energikrävande, verksamheter som står för den största ökningen. Det finns således ingen anledning till oro för en avveckling av kärnkraften och absolut inget skäl till att bygga ut denna riskabla och föråldrade energikälla.

Miljöpartiet föreslår politiska åtgärder för att öka takten både när det gäller effektivisering och nyproduktion av förnybar el. Allt fler rapporter visar att en satsning på mer energieffektivisering fortfarande har stor potential till mycket låga kostnader. Energieffektiviseringsutredningen, som presenterades förra året, visar en potential att minska energianvändningen med 50 TWh.

Ingenting talar heller för att det skulle vara billigare att bygga ny kärnkraft än att låta den pågående utbyggnaden av vindkraft och biobränslen fortsätta.

Mot bakgrund av detta är det uppenbart att kärnkraften inte behövs i Sverige i framtiden. Med de utbyggnadsplaner för hållbara energislag som redan finns kommer det att finnas gott om el för svenska hushåll och industrier. Det ger utrymme för en ökad användning av el i transportsektorn och dessutom att äntligen låta de gamla kärnkraftverken gå i graven.

riksdagsledamot

sammankallande i regionstyrelsen i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons