Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljard för att utveckla LSS

Friheten för varje människa, att få bestämma över sitt eget liv och sin egen framtid är själva kärnan i liberalismen. Det är det som ger mig drivkraften för mitt kraftfulla engagemang i politiken och grunden till att jag ännu en gång på denna debattsida väljer att lyfta och försvara LSS, skriver Helene Åkerlind.

Annons

Det måste bli ett slut på försämringarna. I Liberalernas skuggbudget för 2018 finns en riktad satsning på en miljard kronor för att utveckla LSS. En budget som för övrigt innehåller fler satsningar som skapar möjligheter, reparerar tryggheten och försvarar friheten. För att den som i dag tvivlar på framtiden, ska få anledning att längta till imorgon.

Det var efter ett ihärdigt arbete från liberaler som Sverige den 1 januari 1994 kunde genomföra en av landets största frihetsreformer. Rättighetslagen LSS för personer med funktionsnedsättningar och för deras närstående. Fler fick stöd och med den nya insatsen personlig assistans öppnandes möjlighet att kunna leva som alla andra. Möjlighet till studier, arbete, aktiv fritid samt att äntligen kunna delta i samhällslivet. 

Idag måste vi Liberaler återigen höja rösten och försvara friheten då LSS är hotad. Den socialdemokratiska regeringen har gett Försäkringskassan en tydlig beställning att spara på personlig assistans. I Gävle kommun börjar denna besparingsiver att märkas av.

Var tredje person i Gävle som omprövats av Försäkringskassan förväntas bli av med sin assistans. Friheten, att själv bestämma och att kunna leva som alla andra, är hotad.

Än en gång ställer jag frågorna; Varför är det så tyst från Socialdemokraterna i Gävle? Finns det ingen lokal opposition? Hur kan ni bara stå och se på när er politik drabbar dem som allra mest behöver stöd?

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons