Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få bort buräggen från butikerna

Annons

Veronika Theodoridoy och Alexandra Leijonhuvud,

Djurens Rätt, ägg som produceras av burhöns och under vilka förhållanden de lever.

En del tror att det inte finns hönsburar i Sverige längre. Men för över två miljoner hönor är burarna verklighet. De rör sig på en yta som inte är större än ett A4-papper per höna, och tar inte ett vingtag i hela sina liv. Även ICA-butiker i Gävletrakten säljer burägg.

Det är över 20 år sedan Sveriges riksdag beslutade att förbjuda den intensiva burhållningen av hönor för äggproduktion. Det var en del av statsminister Ingvar Carlssons 80-årspresent till Astrid Lindgren. Men trots det sitter fortfarande 37 procent av hönorna i burar. Det enda som hänt sedan 80-talet är att burarna fått lite inredning – men det är fortfarande lika trångt. Billigast möjliga ägg produceras genom att tiotusentals hönor trängs ihop i stora, bullriga lokaler, packade i burar från golv till tak, och lever hela sina liv stående på sluttande gallergolv. Det är långt, långt ifrån en hönas naturliga miljö, nämligen i den sydostasiatiska djungelns undervegetation. Hönorna har absolut inget intresse av att lägga ägg åt oss, och det är lika fel av oss att ta deras ägg som att röva äggen ur småfåglarnas bon.

Vetenskapliga studier har visat att hönor är beredda att anstränga sig väldigt mycket för att ta sig ut ur burarna och få lite större plats. De jobbar hårdare för att komma ut ju mindre bur de sitter i. Så fort de får lite mer plats ställer de sig genast så långt ifrån varandra som ytan tillåter. Visserligen är hönor mycket sociala, men de har också ett starkt behov av personligt utrymme. Det första de gör när de får lite mer plats är att sträcka på ben och vingar, något utrymmet inte räckt till för i burarna.

Den allra största delen av äggen som värps i Sverige går som hela ägg till konsument. Det betyder att livsmedelsbutikerna, och de som handlar där, har en viktig roll att spela vad gäller efterfrågan på ägg från inburade höns. Varje konsument kan göra skillnad, och inte minst kan ICA, Coop och de andra stora kedjorna göra skillnad genom att sluta köpa in burägg. Hemköp har redan tagit det steget, vilket räddade omkring 9 000 hönor ut ur burarna. Nu är frågan om de övriga kedjorna vågar ställa samma krav på producenterna.

Vi uppmanar varje ICA-butik att ta sitt ansvar och sluta sälja burägg, och ICA centralt att använda sin stora makt över produktionen till att säga nej till ägg från denna föråldrade och grymma djurhållning. Omkring 300 000 hönor sitter i bur för ICA:s skull. Kom igen ICA – släpp ut hönorna!

Djurens Rätt Gävle

förbundsordförande, Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons