Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns viljan kan man lösa problemet

Antingen löser man hastighetsproblemet eller så tar man bort övergången vid Sundsbron, skriver Stig Mörtman, FP, Ockelbo.

Annons

Under årens lopp har frågan om en säker trafikövergång vid Sundsbron i Ockelbo gäckat kommunen. De senaste ombyggnaderna verkar inte ha förändrat situationen heller, någon hastighetssänkning blev det inte att tala om. Det upplevs inte som en säkrare trafiksituation för gång- och cykelpassagen som behöver korsa väg 272, såsom skolbarn med Perslundaskolan på ena sidan om vägen och Gäverängeskolan på andra.

Det har beskrivits att ett övergångsställe och trafikljus är en ”falsk trygghet”, eftersom tunga fordon inte hinner bromsa i tid om väglaget är halt. Men nog är det är väl så att hastigheten ska anpassas efter väglaget så att man hinner bromsa?

Om trafikkameror får vi veta att det hela är en lång process. Om man får tillstånd kan det ta runt ett år innan den finns på plats. Men då utgår man från att man påbörjat en sådan process. Om man inte har börjat tar det rimligen ännu längre tid innan en kamera är på plats!

Enligt uppgift har en mätning av hastigheten gjorts i hemlighet och där fann man att det fanns bilister som körde upp till 115 kilometer i timmen på 40-sträckan. Jag förstår att föräldrar tycker att det känns otryggt för de skolbarn som ska gå över vägen som varken har trafikljus, vägbula eller övergångsställe.

Jag vet inte om en analys av trafiksäkerhetssituationen bortsett från att situationer med lägst sk krockvåldshastighet, exempelvis mellan oskyddade trafikanter (gång- och cykel) och bilister, ska vara dimensionerande för vägsträckan.

Som jag ser det finns det två alternativ; antingen så löser man hastighetsproblemet eller så tar man helt enkelt bort övergången och låter trafikplatsen vara som den är, det vill säga anpassad till de motoriserade trafikanterna (de som inte hinner bromsa).

Jag är dock helt övertygad om att finns den politiska viljan blir detta löst innan den kända barnvisan "När Lillan kom till jorden blir" "När Lillan kom i jorden"!

Stig Mörtman, FP, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons