Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på skolan ger resultat

/
  • Evelyn Klöverstedt har varit ordförande i utbildningsnämnden i ett år.

Annons

Det är spännande för mig att göra bokslut efter 2016, mitt första år som liberal ordförande i Utbildningsnämnden, skriver Evelyn Klöverstedt, L.

2016 har vi i Alliansen medvetet fört en politik med fokus på klassrummet, måluppfyllelse för våra barn och unga och arbetsmiljön för våra lärare. Ofta har vi i Utbildningsnämnden också varit överens om viktiga frågor för skolan.

Genom en huvudmannaplan för studie- och yrkesvägledning redan från förskolan har vi fattat beslut om en likvärdighet och tidig inblick i samhället utanför skolan för våra barn och unga. Alla barn och unga ska ges möjlighet att få kunskap om sig själv och stöd i att göra individuella val inför framtiden.

Genom beslut om ett antagningsutskott säkerställer vi de ungas val till gymnasiet parallellt med att vi säkerställer att vi har resurseffektiva verksamheter.

Ett steg i att ytterligare få kunskapsfokus är att vi i Gävle som en av de första kommunerna i landet har beslutat om högskolebehörighet till alla våra yrkesprogram på gymnasiet. Det är ett viktigt budskap och en förutsättning för att möta de utmaningar som finns i vår kommun. Utmaningar som en lågutbildningsnivå och en hög arbetslöshet bland unga.

Med beslut om en ny central högstadieskola på Nynäsområdet skapar vi förutsättningar för ett tidigt samarbete och campus med den intilliggande Borgarskolan. Valet att samtidigt göra Solängsskolan till en f-6 skola följer den politiska planen från 2012 med att skapa en likvärdighet för våra barn och unga med fokus på ökad kvalité.

Vi har även startat en samarbetsgrupp mellan skola och arbetsliv med syfte att få en ökad kunskap och dialog om framtid behov och utmaningar i en stad som växer. Det nya industritekniska programmet med processinriktning som startar nu till hösten 2017 sker i nära samarbete med Billerud Korsnäs, Stora Enso, Smurfit och Vallvik är ett prov på hur vi i framtiden vill öka samarbetet med olika branscher och organisationer.

Ett tydligt kunskapsfokus genomsyrar all vår verksamhet. Förskolans arbete utvecklas ständigt och nu med en ökad medvetenhet om uppdraget. Resultaten i Gävles skolor har ökat, främst ser vi det i våra kommunala grundskolor. Den genomsnittliga betygspoängen på gymnasieskolorna har ökat både för våra kommunala skolor men också för våra friskolor.

Skolan driver vi inte i egensyfte, vårt mål är att ge alla barn och unga de bästa tänkbara förutsättningarna för ett gott framtida liv. För det krävs att vi alla har fortsatt fokus på skolan, på kunskap i våra klassrum och att vi visar att Skolan är viktigast för ett Gävle som växer.

Evelyn Klöverstedt, L

ordförande Utbildningsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons