Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldern är den bästa drogförebyggaren

/

Annons

Sista april är snart här igen och för vissa ungdomar är det förknippat med alkohol. Det är viktigt att du som förälder orkar stå emot eventuella påtryckningar från ditt barn! skriver Gävles drogsamordnare, BIG, Socialtjänstens fältgrupp och Drogfri skola Gävle.

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och det spelar roll vad du säger och gör – även om det kanske inte alltid känns så! Du är den bästa drogförebyggaren! Vi vill därför uppmana dig att tänka på följande:

Bjud inte hemma! Forskningen visar att de ungdomar som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer än sina kamrater. Bland killar och tjejer som går i nian är det sex gånger vanligare att de som får dricka ur eget glas hemma dricker sig berusade när de går ut, än de som inte får smaka någon alkohol hemma.

Köp inte ut! Om du köper ut alkohol till ditt barn i tron att det är det enda de dricker den kvällen, bör du vara medveten om att ditt barn ofta dricker annan alkohol också.

Var tydlig i ditt ställningstagande! Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN:s undersökningar visar att ungdomar får tag på alkohol främst via äldre syskon och kompisar samt från föräldrar – utan lov. Det är viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol och andra droger och är tydlig med vad som gäller i just er familj. Barn och ungdomar efterfrågar tydlighet och klara gränser från vuxenvärlden.

Gör gemensamma överenskommelser! Att göra gemensamma överenskommelser med andra föräldrar om t.ex. hur länge barnen ska få vara ute på kvällen, eller att inte tillåta föräldrafria fester, ger en trygghet och gör det enklare att stå fast vid sina beslut. Man undviker att barnen spelar ut föräldrar mot varandra med argumentet, men alla andra får ju…

Alkohol – narkotika. Många vuxna tycker att det hör till tonårsperioden att testa/börja dricka alkohol och att det inte är något man tar skada av.

Däremot är man rädd för att ens barn ska testa narkotika. Självklart är narkotikan förrädisk, men det är också alkoholen. Dessutom finns en direkt koppling mellan alkohol och narkotika. Den som testar narkotika första gången är med största sannolikhet påverkade av alkohol. Därför bör du som förälder reagera även när ditt barn bara dricker alkohol!

Det kan vara svårt för en tonåring att identifiera sig med en missbrukare eller se sig själv hamna i ett beroende, däremot kan det kännas närmare att diskutera de direkta konsekvenserna en fylla kan ge, till exempel bråk, slagsmål, olyckor, våldtäkt etcetera.

Visa att du finns där för ditt barn, håll dig gärna vaken och vänta uppe, hämta hem ditt barn från kvällens aktiviteter eller ta en sväng förbi det område där ditt barn håller till.

Är du intresserad av att följa med och vuxenvandra denna sista april är du välkommen till BIGs lokaler på Gavlegränd 2 klockan 20.00, där vi samlas inför kvällens vandring.

Gävles drogsamordnare

BIG, Brottsförebyggarna i Gävle

Socialtjänstens fältgrupp

Drogfri skola Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons