Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från EU-motståndare till EU-kandidat

/

Annons

Gudrun Schyman,

talesperson i Feministiskt initiativ, förklarar varför hon kommer att kandidera i valet till EU-parlamentet.

kanske någon undrar? För mig är det enkelt. När frågan om svenskt medlemskap i EU stod på dagordningen var jag en av många aktiva motståndare och var med och byggde upp Nej till EU-organisationen. Men i folkomröstningen röstade majoriteten Ja och med respekt för demokratin tryckte jag därför på Ja-knappen vid riksdagsbeslutet.

Jag är fortfarande kritisk mot centralisering av makten, idén om att göra EU till en superstat med höga murar och jag protesterar på alla sätt mot EU:s militarisering. Lissabonfördraget, som riksdagen sade ja till förra året, innebär en konstitutionell förpliktelse till militär upprustning för varje land. Ambitionerna att Sverige ska vara alliansfritt försvann.

konsekvenser ser vi just nu i Gaza. Det finns ingen militär lösning. Samtidigt förespråkas dialog och diplomati faktiskt av de flesta. EU:s potential som den fredsfaktor den en gång syftade till att vara, skulle öka dramatiskt om man övergav strategin med militära manifestationer och militär dominans och istället byggde upp kvalificerade institutioner för konfliktförebyggande och konfliktlösning, baserat på icke-våld.

kritisera inom EU men vi är en del av EU och besluten där formar våra villkor. Den politiska ambitionsnivån och inriktningen i Bryssel sätter ramar för politikens möjligheter här.

Ju mer makt som flyttar från bänkarna i riksdagen till bänkarna i Bryssel, desto viktigare är det att vara där.

Att i dagens läge kräva ”Sverige ut ur EU” vore lika absurt som att plocka fram plakatet ”Stoppa Öresundsbron” och ställa sig i vägen för trafiken. Bron är byggd. Nu gäller det att välja klimatsmart, det vill säga inte åka ovanpå utan under. Ta tåget!

Bryssel för att sätta käppar i hjulet. Jag vill agera! Mot mansdominansen och det stereotypa könsrollstänkandet.

kvinnors kamp under 1900-talet i att de flesta formella och juridiska hindren för jämställdhet avskaffades.

Rösträtt, ökad representation och sociala reformer möjliggjorde ett ökat deltagande i arbetslivet.

präglas Europa av samma patriarkala struktur som i övriga världen: Kvinnor har det obetalda huvudansvaret för barn, gamla och sjuka. I politik, vetenskap och näringsliv dominerar män, och kvinnors insatser belönas med lägre löner och sämre möjligheter.

för mäns våld och reduceras till sexobjekt i reklam och media. Slavhandeln med kvinnors kroppar ökar. De patriarkala värderingar som upprätthåller detta går hand i hand med rasistiska värderingar och synen på heterosexualitet som det självklara, vilket i sin tur upprätthåller diskrimineringen av homosexuella, bisexuella och transpersoner.

stark röst för kvinnors rättigheter och mot alla former av diskriminering. Jag vill visa att det går att ha en ny feministisk utgångspunkt när vi formulerar problemen och föreslår lösningarna. Det handlar om att utveckla demokratin så att de omfattar oss alla. Jag är beredd att både vässa naglarna och sätta de högklackade i backen. Alltså – skicka Schyman till Bryssel!

talesperson

i Feministiskt initiativ

och kandidat

i Europaparlaments-

valet 2009

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons