Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyren skapar arbetstillfällen, fritidssysselsättning och sammanhang – knappast ett misslyckande!

Annons

Alliansen väljer att kalla driften av Fyren i Norrsundet för ett dyrt misslyckande och fortsätter på inslagen väg att vilja sälja utan någon som helst kommunikation eller analys av konsekvenser. Vi misstänker att merparten av Alliansens politiker troligen aldrig satt sin fot på varken Fyren eller i Hamrångebygden över lag, eftersom bilden av Fyren och dess betydelse för orten knappast är förankrad i verkligheten, skriver oppositionsråden för S, MP och V.

Debatt: Köpet av Fyren är ett socialdemokratiskt misslyckande som har kostat mer än 15 miljoner

Fyren var ett nav i att stötta de över 500 personer som miste jobbet när Stora Enso lade ned sin industri, och är fortfarande en viktig samlingspunkt för fortbildning och arbetsträning för dem som fortfarande är arbetssökande. Här drivs språkkaféer för de över 150 flyktingar som kom till Norrsundet för några år sedan, här finns bygdens bibliotek, här ordnas lilla julafton, kläd- och leksaksinsamling till dem som kommer utan någonting alls, nyss avslutade man också ett stort projekt för att ordna praktikplatser åt de som fått uppehållstillstånd.

Här finns sångstund för barn och föräldralediga varje vecka, barn- och familjearrangemang på både helger och kvällar. Här finns ett otal föreningar som erbjuder verksamheter för alla människor, i alla åldrar. Här spelas teater, ordnas kursverksamheter, uppmärksammade nationella fredsarrangemang och samarbeten med forskare i hela Sverige. Genom Fyren och Knutpunktens Landsbygdscenter har det sociala arbetskooperativet Fixarna startat som är det företag som enskilt bidragit till flest nya arbetstillfällen i Hamrångebygden på senare år.

Om så Fyrens verksamhet vore hälften så lyckosam så hade det varit tillräckligt för oss. En aktör som tar ett sådant stort samhällsansvar i en bygd som ofta tyvärr känt sig bortglömd måste ses som en resurs för vårt gemensamma samhälle. Och ja visst, det kostar.

Men så är det med alla insatser en kommun gör och det är också grunden i vårt demokratiska system att stödja framväxten av organisationer, föreningar och mötesplatser för det fria samtalet och folkbildning. Vad är enklare för en kommun att bidra med, på en ort som drabbats av så många nedslag, än att stödja framväxten av det ideella, som till och med gett frukt i form av tjugo-trettio arbetstillfällen?

Frågan om utförsäljningarna av fastigheter som Fyren, Smörnäs och Engesberg känns nu allt mera som en ideologisk skygglapp Alliansen frivilligt tagit på sig. Vi tycker att det finns all anledning att göra paus och titta på andra möjligheter. Ni skulle ju kunna börja med ett samtal och en verklighetskoll Alliansen. Vi upprepar – möt upp dem vars lokaler ni vill sälja ut och för en dialog om vad som kan förbättras! Prova åtminstone, samtal och dialog kan till och med vara trevligt! 

Jörgen Edsvik, S

Åsa Wiklund Lång, S

Therese Metz, MP

Gin Akgul Hajo, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons