Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle sjukhus måste återupprättas som länssjukhus

/

Gävleborg behöver fler i jobb – vilket ger oss möjligheter att förbättra sjukvården! skriver Niclas Bornegrim, M.

Annons

I Gävleborg är det över 14 000 personer som är arbetslösa och som måste komma i jobb. Runt hörnet – om några år – kommer det också ett stort antal personer in på arbetsmarknaden av de utrikesfödda som kommit till Sverige under senare år.

Löser vi inte den frågan så väntar stora nedskärningar i våra välfärdssystem om vi passivt ska betala ut ersättningar till de som inte arbetar. Sverige och Gävleborg behöver ett bättre företagsklimat för att företagen ska kunna anställa så många som det krävs.

All politik måste hänga ihop. Enligt många undersökningar så anser väljarna att sjukvården är en viktig fråga – och jag håller med om det. Sjukvården i Gävleborg måste förbättras! Det duger inte att sjukvården i vårt län i undersökning efter undersökning hamnar i botten i nationella rankningar.

När Socialdemokraterna i landstinget monterade ned Länssjukhuset i Gävle så varnade många moderater för vad det skulle betyda för sjukvården i hela länet.

Det fanns någon jämlikhetstanke från de styrande Socialdemokraterna om att inget sjukhus skulle få vara bättre än något annat i Gävleborg och med facit i efterhand så har det inte blivit så som vi moderater trodde – utan betydligt värre.

Läkarbristen i Gävleborg är påtaglig och i stället för fasta läkare så får vi lösa läkarbristen med hyrläkare. Det är både en ekonomisk fråga men minst lika viktig är att det blir en väldigt hög omsättning av läkare vilket leder till sämre patientmottagande när man får träffa olika läkare hela tiden.

Det är nu tid för oss moderater och andra partier att se över beslutet om ett länssjukhus och för mig är det självklart att vi måste återupprätta Gävle sjukhus till ett väl fungerande länssjukhus.

Vi måste ha ett specialiserat sjukhus i länet med hög kompetens och status. Det skulle förbättra sjukvården för alla i länet. Det man ibland hör – att om man lika gärna sitter i bilen på väg mot Gävle så kan man fortsätta till Uppsala tror jag inte alls på. Vi som bor i Gävleborg förtjänar en trygg stabil och säker sjukvård.

Socialdemokraterna måste erkänna att nedmonteringen av Länssjukhuset till ett vanligt sjukhus var ett strukturellt misstag. Jag kommer ihåg hur mitt parti moderaterna i Gävle tog upp frågan om S nedmontering av länssjukhuset i kommunfullmäktige och varnade för konsekvenserna.

Vi behöver en nära och tillgänglig sjukvård i hela Gävleborg men för många specialistfunktioner så är det bättre att ha en vård i toppklass i Gävle på ett länssjukhus än ingen vård alls.

Det måste vi som politiker våga säga och föra ett vuxet samtal med våra invånare i Gävleborg. Jag är helt övertygad om att de allra flesta i vårt län håller med mig i den frågan.

Vi måste ha en personalpolitik i länet som premierar de som är duktiga och lojala och ge utrymme för forskning och utveckling av sjukvården så att vi lockar de bästa medarbetarna till oss.

Det är inte önskvärt att våra medarbetare sitter i bilen på väg till och från olika sjukhus i stället för att träffa patienter.

Grunden för en bra sjukvård och välfärd är dock att vi får fler i jobb i Gävleborg. Här måste den lokala politiken i varje kommun hålla samman med region Gävleborgs tillväxt och utvecklingspolitik och den nationella politiken.

Det duger inte med stora breda skattehöjningar på våra välfärdskapare och jobbskapare för att använda pengarna till höjda bidrag utan det som krävs är en aktiv näringspolitik.

Sjukvårdsfrågan är en viktig fråga och är man inte nöjd med sjukvården i Gävleborg så röstar man på Nya Moderaterna för förändring och förnyelse på riktig.

Niclas Bornegrim, M

kommunfullmäktigeledamot Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons