Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll politikerna på avstånd från bolagsstyrelser

Det här blir också en frågan som måste ställas: Ska valda politiker bemanna styrelser i offentligt ägda bolag, förutom möjligtvis som enstaka ägarrepresentant? skriver Stig Mörtman.

Annons

Vi har alla i media under lång tid kunnat ta del av olika rapporteringar där regionen som arbetsgivare utmärker sig, kanske inte på det bästa sättet för att förmedla bilden av en attraktiv arbetsgivare. Nu senast var det om att vd:n på aktiebolaget Folktandvården Gävleborg “fick sparken”.

Mer läsning: Folktandvården Gävleborgs nya vd tvingas lämna sin anställning: "Vaga förklaringar"

Nu kanske det inte är så märkligt att vd:ar får sparken men när det sker efter drygt tre månaders anställning, varav stor del under vad som nog får betraktas som semesterperiod är det nog på sin plats att höja på ögonbrynen och ställa sig frågan; vad handlar det egentligen om?

Är det så att det är den politiska majoritetens politruker som inte tål att verksamheten stöps om för att kunna bedrivas rationellt och utifrån invånarnas bästa och inte partiets?

Jag har i flertalet artiklar kritiserat den regionstyrda hälso- och sjukvården och samtidigt gett uttryck för hur man behöver angripa de många och stora utmaningar som finns, men även vilka prioriteringar som behöver göras.

Det här blir också en frågan som måste ställas: Ska valda politiker bemanna styrelser i offentligt ägda bolag, förutom möjligtvis som enstaka ägarrepresentant?

Ett sådan aktuellt exempel är just Folktandvården Gävleborg, där samtliga styrelseledamöter är politiskt tillsatta och där fem av sju ledamöter tillhör den politiska majoriteten.

Jag menar att medlemmar i en styrelse bör tillsättas utifrån den kompetens bolagen behöver, inte beroende av vilka som för stunden som sitter i politisk majoritet det vill säga innehar rätt partibok!

Styrelseposter är populära, kanske lukrativa och många politiker gillar att ikläda sig rollen av företagsledare, inte minst har jag på nära håll sett det inom den kommunala världen. Men sanningen är att politiker i dessa sammanhang är amatörer och bolagen skulle må bättre med proffs i styrelserna.

Om ett offentligt bolag går med underskott är chansen stor att skattebetalarna i slutänden får skjuta till kapital. Att driva affärsverksamhet innebär ett risktagande. Det är ägaren, det vill säga skattebetalaren som i slutänden får stå för notan, vilket i praktiken gör medborgaren till en ofrivillig riskkapitalist.

I tidskriften Dagens Medicin fanns 2015 en artikel med det talande rubriksättningen “Håll politikerna på avstånd från vårdverksamheten”. Nu kanske det inte behöver gå så långt men nog kan det vara värt att fundera på om inte borde vara ”Håll politikerna på avstånd från bolagsstyrelser”, speciellt de som vill förbjuda privat företagande!

Stig Mörtman

F.d. fritidspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons