Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur trovärdig är Gävle Energi?

/
  • Utsläppshandel innebär ingen klimatnytta, skriver Per-Olof Erickson.

Annons

Utsläppshandel är ett ekonomiskt styrmedel för att kunna möta kraven på minskade utsläpp av växthusgaser som ställts i Kyotoprotokollet, med minsta möjliga negativa påverkan på ekonomisk utveckling och sysselsättning, skriver Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen.

En central organisation, vanligtvis en regering eller någon av dess myndigheter, bestämmer en tillåten mängd (ett tak) för de miljögifter som får släppas ut. Detta kallas nationella fördelningsplaner.

Företag och bolag som står för utsläppen förfogar över utsläppsrätter (tilldelningar eller ransoner) under handelsperioder som varar fyra-fem år. Det totala antalet utsläppsrätter motsvarar den bestämda mängden utsläpp, vilket gör att den totala mängden utsläpp begränsas till det överenskomna taket.

Företag som under denna period släpper ut mindre mängd växthusgaser än sin tilldelning, kan antingen spara rätterna till nästa period eller sälja utsläppsrätterna till andra företag som förbrukat sina ransoner. Denna försäljning av rätter kallas handel med utsläppsrätter.

Gävle Energi som åtminstone tidigare marknadsförde sig som ett bolag som satsade på källmärkt energi har även tilldelats utsläppsrätter. Glädjande nog behöver inte bolaget utnyttja dessa därför att man just har källmärkt energi som nästan till 100 procent inte släpper ut växthusgaser.

Enligt uppgift har bolaget då under senaste åren sålt dessa utsläppsrättigheter till förtetag som förbrukat sina ransoner.Detta leder naturligtvis till att Gävle energis positiva satsning på källmärkt energi inte ger någon som helst klimatnytta.

Alltså den mängd växthusgaser som bolaget inte släpper ut släpper ett annat företag ut.Gävle Energi borde annullera försäljningen för att bli trovärdiga.De förlorade försäljningspengarna drabbar bolagets kunder minimalt men hjälper till att rädda planeten.

Gävle kommun som strävar efter att bli en av landets miljövänligaste kommuner borde visa detta genom att inte sälja sina utsläppsrättigheter.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons