Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster ska inte betala för bostadsrätters värdeökning

Vi går inte med på att hyresgäster ska betala för bostadsrätters värdeökning, skriver Vänsterpartiet.

Annons

I kommunstyrelsen den 10 oktober röstade Sverigedemokraterna för att Gavlegårdarnas hyresgäster ska betala för bostadsrättsägares värdeökning.

Konkret vill Sverigedemokraterna flytta över nästan fyra miljoner kronor till en enskild bostadsrättsförening. Pengarna ska tas från Gavlegårdarnas hyresgäster.

Ärendet handlade om trivselvärdar i trygghetsboenden där Sverigedemokraterna sedan tidigare accepterat denna princip om överföring från hyresgäster till bostadsrättsägare. Det betyder att SD tycker att hyresgäster ska betala för trivselvärdar och den värdeökning det innebär för den som idag har råd att köpa en bostadsrätt för tre miljoner kr i ett trygghetsboende.

Vänsterpartiet går inte med på att hyresgäster ska betala för bostadsrätters värdeökning. För det första är hyresrätt den dyraste bostadsformen, för det andra går en större andel av hyresgästernas inkomster till boendet. Förklaringen till detta är framför allt att skattesystemet gynnar ägda bostäder.

Vänsterpartiet är inte förvånade över Sverigedemokraternas inställning, eftersom SD tidigare sagt sig vilja sälja dubbelt så många av Gavlegårdarnas lägenheter. SD är uppenbart ett parti som av ideologiska skäl driver överföring av offentliga värden till privata.

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons