Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle finns 13 000 anhörigvårdare – de behöver stöd

/
  • VI är glada och stolta över Gävle kommuns politiker som väljer att satsa på stöd till anhöriga och folkhälsa, skriver personalen på Anhörigstöd.

Som anhörig är man ofta i en situation där den egna hälsan och välbefinnandet ligger långt ner på prioriteringslistan. Att ha ansvar för en närstående som kanske behöver hjälp natt och dag sliter på den egna hälsan, skriver Eva Rosenberg, Marie Bengtsson, Katarina Nyblom, Maria Berglin och Sofi Hult.

Annons

Den 6 oktober uppmärksammas Nationella Anhörigdagen runt om i Sverige.

Vem är anhörig? Anhörigas riksförbund svarar på deras hemsida så här; Anhörig är den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte längre klarar av vardagen på egen hand. Som anhörig kan man vara till exempel partner, förälder, barn, barnbarn, sammanboende, vän eller granne.

Vi vet i dag att anhöriga utför mer än hälften av all vård och omsorg som ges i hemmet, utan anhöriga skulle vård och omsorg kollapsa!

Att vara anhörig är en naturlig del i livet. För många är det självklart att ställa upp och ge omsorg till sina nära och kära. Det uppskattas att det finns drygt 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. Tittar man på Gävle så finns det cirka 13 000 anhöriga.

Att finnas till för en närstående kan påverka en anhörig på olika sätt, både positivt och negativt, hur det uppfattas kan förstås variera över tid. Som anhörig är man ofta i en situation där den egna hälsan och välbefinnandet ligger långt ner på prioriteringslistan. Att ha ansvar för en närstående som kanske behöver hjälp natt och dag sliter på den egna hälsan. Går man med negativa påfrestningar under längre tid ligger anhörig själva i riskzonen, för att själva drabbats av ohälsa. Både psykiska och psykiska besvär är vanliga om inte anhörig får individuellt stöd i sin situation.

Under 2000-talet har det forskats och skrivits många rapporter och kunskapsöversikter om vilket stöd anhöriga behöver. Detta är individuellt beroende på den enskildes egen personlighet, de egna erfarenheter och hur det egna sociala nätverket ser ut. Några punkter de lyfter fram är dessa: Information, utbildning, stödsamtal, anhöriggrupp, egen tid, hjälpmedel, ekonomiskt stöd, sociala aktiviteter, indirekt stöd i form av hemtjänst, boendestöd, gruppbostad etc. Att den vård och omsorg som ges av samhället är av högsta kvalité.

2009 genomfördes så kallade anhörigstödsreformen, det innebar att det blev en förstärkning i socialtjänstlagen. Ett litet ord som bör byttes ut till ska. Det innebär att anhörig har rätt att få stöd om denne önskar.

25 okt 2010 antog man ett beslut i kommunfullmäktige att Gävle kommun ska arbeta med folkhälsa. Arbetet med att ge stöd till anhöriga ligger linje med detta beslut, då folkhälsobegreppet beskrivs så här: Folkhälsa kan beskrivas som det allmänna och totala hälsotillståndet i en befolkning. En bra folkhälsa innebär både att befolkningen har en genomsnittligt god hälsa, och att hälsan är jämlikt fördelad mellan olika områden och grupper.

VI är glada och stolta över Gävle kommuns politiker som väljer att satsa på stöd till anhöriga och folkhälsa. På Nygatan 9, ligger Anhörigcenter, där du som anhörig kan vända dig för att få stöd.

Anhörigstöd Omvårdnad Gävle

Eva Rosenberg, Marie Bengtsson, Katarina Nyblom, Maria Berglin och Sofi Hult

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons