Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävles skolor ska alla lyckas

Större ansvar från en stark kunskapsnämnd, öronmärkta resurser, ökad frihet för skolorna, större befogenheter för rektorerna och större tilltro till lärarna, framhåller Moderaterna såsom viktiga förändringar i kommunens skolpolitik

Annons

Gävles skolor har allvarliga och anmärkningsvärda skillnader i kunskapsresultat, både mellan olika skolor och mellan pojkar och flickor.

Grunden till misslyckandet är att skolan inte tillräckligt prioriteras i kommunen samt att inte tillräckligt med resurser ställs till förfogande. Trots att den rödgröna majoriteten varje år använder sig av uttrycket ”Skolan först”.

Men det är bara ord och väldigt lite verkstad.

Åtskilliga elever lämnar grundskolan utan tillräcklig kunskap och möjlighet att kunna studera vidare på gymnasiet. Extra hårt och svårt är det för våra nyanlända barn- och ungdomar.

Forskning visar att det som händer under första året är viktigt för alla de kommande skolåren. Det gäller också det första året när man än kommer till ett nytt land.

Därför behövs ett attitydskifte i synen på nyanlända elever. Målet för eleverna kan inte vara att nästan alla elever ska klara godkänt, utan målet måste vara att alla ska klara kunskapsmålen. En ambitiös målsättning, men stöd och hjälp måste till.

Undervisningen ska vara anpassad efter den enskilde individens grundkunskaper och inte efter deras ålder. Även mer tid för det svenska språket ska prioriteras.

Fler lektioner i svenska ska planeras. Första året som en elev går i svensk skola, ska tid kunnas flyttas från andra ämnen till svenskundervisning.

Elever och skolor som har behov av större resurser måste få tillgång till dessa. Stödet som varje elev behöver måste utredas. Det finns idag stora brister i kartläggningen av elevernas tidigare skolbakgrund. Gävle måste införa ett gemensamt arbetssätt för hur kartläggningen ska gå till.

Man ska använda modersmålsundervisningen som ett stöd till övrig undervisning, koppla ihop till exempel matte med det egna språket. Studiehandledning på modersmålet är också en god hjälp och stöd till andra ämnen.

För alla barn, födda i Gävle eller nyanlända, ska skolan vara en möjlighet där man varje dag lär sig nya saker.

Skolpolitiken i Gävle måste förändras och Moderaterna och Allians Gävle är redo för att ta ansvar. Större ansvar från en stark kunskapsnämnd, öronmärkta resurser, ökad frihet för skolorna, större befogenheter för rektorerna och större tilltro till lärarna.

Inger KällgrenSawela

Oppositionsråd (M)

Ewa Stenberg Jäderberg

Gruppledare, barn- och

utbildningsnämnden

Moderaterna, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons