Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför 1 maj: Varken samhället eller politiken står stilla

Att demonstrera på första maj är en del i arbetet för ett rättvist samhälle med solidariska värderingar. Vi som sluter upp vill fortsätta utveckla samhället och tror att det blir bäst när vi gör det tillsammans, skriver Elin Lundgren och Ahmed Amin, S.

Annons
Artikelförfattarna Elin Lundgren och Ahmed Amin.

Vi anser att borgerliga värderingar skapar klyftor och vi kommer aldrig sluta verka för jämlikhet. Därför är det så tröttsamt när borgerliga företrädare uttrycker meningar som: ”Nu ska de ut och demonstrera mot sig själva.” Det är alldeles för förenklat.

Första gången i Sverige som arbetarrörelsen samlades på 1 maj var 1890 och då framställdes krav på åtta timmars arbetsdag, då på 21 olika ställen. Tusen och åter tusentals människor gick samman för att kräva bättre förutsättningar för arbetarna. I Stockholm med talare som Hjalmar Branting och August Palm.

Detta har fortsatt. Den borgare som tror att ett socialdemokratiskt styre historiskt (eller just nu) har klarat av alla utmaningar verkar bortse både från att saker tar tid att förändra och dessutom tillkommer nya utmaningar.

1890 var inte exempelvis klimatfrågan, bedrägerier på internet eller ungdomars psykiska hälsa på tapeten av uppenbara skäl. Det är goda exempel på att politiken aldrig någonsin blir klar, och inte heller är statisk.

Fortfarande jobbar många under dåliga förutsättningar. Det är osäkra anställningar, en pressande arbetsmiljö och förra året dog 55 personer på sitt jobb. Vi vill se en annan utveckling och tänker bidra till den, därför demonstrerar vi.

Arbetarrörelsen är dessutom bredare än ett enda parti. Det handlar om en samhällsidé om organisering för att lösa gemensamma problem tillsammans. Inte var och en för sig.

”Samhället är människans verk om något är fel kan vi ändra på det", sade Palme.

Det är därför vi engagerar oss, det är därför vi går ut på 1 maj, för att visa att vi är igång. Vi lägger oss inte platt inför allt som måste göras för att steg för steg bygga en bättre framtid. För alla.

Hoppas vi ses i tåget på tisdag.

Gävle arbetarekommun

Elin Lundgren, ordförande

Ahmed Amin, vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons