Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapa eller (s)kapa vårdköer...

/

Vi vill att landstingen ska prioritera fler tillgängliga vårdplatser och föreslår därför en prestationsbaserad satsning om två miljarder 2018. Och för att alla ska få en god och trygg vård anser vi att staten ska ta över ansvaret för sjukhusvården, skriver Jennie Forsblom och Ingemar Kalén.

Annons

I dag ser vi hur vårdköerna växer. Antalet som får vänta på sitt första besök i specialistvården har nästan fördubblats sedan 2014. Överbeläggningen är återkommande och många vårdas på fel avdelning eller i korridorer vilket ofta drabbar äldre och kroniskt sjuka. Vi ser också att vårdkvaliteten skiljer sig beroende på var i landet du bor. Det är ett välfärdssvek.

För kristdemokrater är vården prioriterad. Vi satsar mer än något annat parti på vården och lägger till exempel 27,5 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg.

Vi vill återinföra kömiljarden för att korta vårdköerna. Vi storsatsar på primärvården för att de ska kunna få ett utökat uppdrag, bland annat med flexibla öppettider och vi vill vässa vårdgarantin.

Vi vill att landstingen ska prioritera fler tillgängliga vårdplatser och föreslår därför en prestationsbaserad satsning om två miljarder 2018. Och för att alla ska få en god och trygg vård anser vi att staten ska ta över ansvaret för sjukhusvården.

Kristdemokraterna vill återupprätta välfärdslöftet. Det gör skillnad när en kristdemokrat ansvar för vården och när en socialdemokrat gör det. Alla ska få en god vård, i tid, i hela landet.

Jennie Forsblom, KD

Ovanåker

Ingemar Kalén, KD

Hofors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons