Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kobane – en symbol för motståndet mot IS

/
  • Kobane 2015 sedan IS drevs ut från staden.

Men för att samhällsprojektet ska kunna fortgå behövs vårt stöd eftersom att alla försök till kurdisk frihet motarbetas framförallt av Turkiet, skriver Caziya Elma och Abdullah Kaya.

Annons

Den första november infaller internationella Kobanedagen. Dagen är en internationell symbol för motståndet mot Daesh (IS).

Det är viktigt att uppmärksamma dagen därför att Kobane blev en symbol för världens progressiva och demokratiska krafter, framförallt för kvinnor. Att besegra Daesh i Kobane innebar en nedgradering av en terrororganisation. Frihetskämparna i de kurdiska YPJ och YPG (kvinnornas- och  folkets försvars enheter) tog slaget om Kobane till historien.

Kobanes geografiska läge gjorde det området mest intressant. På båda sidorna av staden låg gränsövergångar mellan Turkiet och Syrien, de styrdes då av Daesh. I staden fanns ytterligare en gränsövergång som var av särskilt intresse för Daesh, att ta över Kobane skulle innebära stora möjligheter för Daesh att stärka sitt finansiella och militära stöd från Turkiet.

I dagarna har även Raqqa, som var Daesh självutropade huvudstad, befriats. Även där har kvinnorna spelat en stor roll i övertagandet av staden.

Abdullah Öcalan som ligger bakom ideologin och filosofin för en demokratisk lösning för ett självbestämmande. Han sitter fängslad på den turkiska ön Imrali sedan 1999 och är sedan flera år total isolerad från omvärlden. Han har trots 19 år i fängelse lyckats ändra konflikten från en beväpnad till en politisk konflikt.

Frihetsrörelsen i Rojava (Norra Syrien) är en del av den lösningen Öcalan företräder men också ett försvar för det demokratiska projekt som just nu utvecklas i Syrien. Ett projekt där kvinnan spelar en central roll i utvecklingen och den ekologiska hållbarheten som grund för samhället.

Men för att samhällsprojektet ska kunna fortgå behövs vårt stöd eftersom att alla försök till kurdisk frihet motarbetas framförallt av Turkiet som försöker isolera Rojava och som med ytterst brutala metoder slår ner oppositionen, samtidigt som man stödjer grupper som Daesh i Syrien.

Vi är inte ensamma, internationella Kobanedagen hyllas över hela världen, av oss folket som ser bortom makthavarnas försöka att splittra oss på grund av nationalism, sexism och imperialism.

Caziya Elma

Abdullah Kaya

NCDK Gävleborg

Kurdiska Demokratiska Samhällscentret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons