Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtal är varken konstigt eller onaturligt

Kollektivavtal är inget konstigt eller onaturligt. Tvärtom är det en del av den svenska modellen. Men nämner Vänsterpartiet ordet kollektivavtal för herrarna Beckman och Seitola kunde man tro att hela Gävle kommer att vakna upp i Nordkorea om vi får som vi vill, skriver Gin Akgul Hajo, Tord Fredriksen och Isabella Bexell.

Annons

I Gefle Dagblad den 19 februari rasar moderaterna Lars Beckman och Pekka Seitola över att Vänsterpartiet Gävle bekämpar företagsamhet och företagare.

Debatt: Där stannar Vänsterpartiets insikt om företagandets villkor

Vad har då Vänsterpartiet gjort som är så hemskt? Har vi krävt en kommunalisering av Gävles privata näringsliv? Har vi krävt en extra kommunal skatt av desamma? Eller har vi kanske krävt inskränkta öppettider till förmån för socialistisk omskolning?

Nej, naturligtvis inte, Vänsterpartiet Gävle har enbart yrkat på att Gävle kommun i sitt kommunala näringslivsprogram i sina upphandlingar ska säkerställa att parterna har kollektivavtal.

Och ja, Vänsterpartiet har en politik för småföretagare, förutom att vi vill ha en fungerande infrastruktur vill vi till exempel ta bort det betungande sjuklöneansvaret de två första veckorna för alla företag med upp till tio anställda.

Kollektivavtal är inget konstigt eller onaturligt. Tvärtom är det en del av den svenska modellen. Men nämner Vänsterpartiet ordet kollektivavtal för herrarna Beckman och Seitola kunde man tro att hela Gävle kommer att vakna upp i Nordkorea om vi får som vi vill.

Inget förvånar oss, innan det aktuella näringslivsprogrammet togs försökte borgarna nämligen kuppa igenom ett egenhändigt formulerat program som kunde ha varit skrivet av valfri motståndare till välfärdssamhället. I korthet gick det ut på en total utförsäljning av gemensamma tillgångar inga rättigheter till arbetarna och att förvandla kommunen till en ren serviceinrättning åt näringslivet och inte åt medborgarna.

Vad är det som är så kontroversiellt med att inte acceptera social dumpning, det vill säga konkurrens med sämre löner eller arbetsvillkor? Vänsterpartiet tycker bara att vi ska ha en sund konkurrens som bygger på schyssta arbetsförhållanden och kompetens.

Till sist den fråga som hela tiden inställer sig, hur kan Beckman och Seitola ens vilja styra på den rödgröna budgeten? Den budget som var den mest näringslivsfientliga som sett dagens ljus, går i dag tydligen alldeles utmärkt att styra på.

Eller är det så enkelt att makt blir aldrig mätt?

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiet kommunstyrelsen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons