Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris och ansvar i landstinget

Annons

moderat, om en sjukvård i kris och sossar som värnar om principerna hellre än om medborgarna.

Landstinget är en gemensam angelägenhet för oss medborgare sedan 1862* eftersom de ansvarar för sjukvården. Allt fler röster höjs för att man borde skrota landstingen och i stället skapa en central organisation som hanterar sjukvårdsfrågorna i Sverige. Den senaste tidens kaos i Gävleborgs landsting ger ytterligare argument för att få slippa lokala politikers klåfingrighet inom sjukvården.

Konsekvenserna av att en ledamot (miljöpartist) i landstingsfullmäktige hoppat av från det röd-gröna samarbetet visar att demokratin vilar på en bräcklig grund. Situationen kan bli kostsam för oss skattebetalare på grund av att Socialdemokraterna inte vill samregera med Moderaterna av ideologiska skäl! Man häpnar, till synes utan att ägna väljarna en enda tanke! Hur skulle sossarna reagera om det vore det omvända, att Moderaterna skulle vägra att samarbeta med dem?

Sossarna visar prov på bristande samhällsansvar. Landstinget har till skillnad från kommunal verksamhet i stort sett en enda uppgift: att ha hand om sjukvården. Sen sysslar man också med lite kollektivtrafik, lite kultur, lite turism med mera. Sjukvården är i mina ögon en primär samhällsfunktion där vi placerar en stor del av våra skattepengar. Enligt Skattebetalarna betalar vi i genomsnitt drygt tio kronor per intjänad hundralapp till landstinget.

Utan en fungerande sjukvård känns det futtigt att klaga på hål i gator, oklippta gräsmattor, 100 miljoner på kulturhuvudstadsår med mera.

Men sossarna tycks envist värna om principerna i stället för om medborgarna! Ta lärdom av Gävle kommun som fick en borgerlig budget för något år sedan, efter en taktisk miss av sossarna i samband med omröstningen i kommunfullmäktige. ”Det här är den budget vi skall jobba med och då försöker vi göra det bästa som går”, lät det då. Den beslutade borgerliga budgeten för landstinget är också realistisk, det är bara att konstatera att beslutet ligger fast och det är vad man har att rätta sig efter.

”Raimo Pärssinen ser det som orealistiskt att fler entreprenader i sjukvården och andra borgerliga åtgärder kommer att ge tillräckliga kostnadssänkningar” (Region Gävleborgs hemsida).

Jag har förståelse för att sossarna försöker hålla emot privata vårdentreprenörer eftersom man riskerar att bli överbevisade om att offentligt driven sjukvård är mindre kostnadseffektiv. Att det fortfarande är landstinget som reglerar verksamheten för de privata vårdföretagen genom avtal tycks man bortse ifrån. Principerna är viktigare!

Det finns forskning som visar på besparingar på 10 till 20 procent! Den borgerliga budgeten räknar med att spara måttliga 20 (år 2010) respektive 30 (2011) miljoner genom att övergå till annan driftform på Bollnäs sjukhus och dagkirurgin i Sandviken. Dessa båda enheter omsätter cirka 305 miljoner av en total landstingsbudget på cirka 6,5 miljarder!

Inte nog med att det blir besparingar, personal i privata vårdföretag i Gävleregionen är mer nöjda än offentliganställda enligt aktuella enkäter. Men framförallt tycks de privata vårdföretagens patienter vara mer nöjda än övriga! Har egen erfarenhet av privat vårdcentral och kan konstatera att Carema på Söder i Gävle alltid är tillgängliga och man kan boka besök med kort varsel.

Det är bara att hoppas att sossarna i Gävleborgs landsting ändrar sig och tar det samhällsansvar jag trodde att de skulle vara kapabla till.

*) Begreppet ”landsting” härstammar från vikingatiden, men det moderna landstinget grundades i och med 1862 års kommunalförordningar. Gävleborgs läns landsting bildades 1863.

Moderat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons