Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvaliteten är viktigare än vem som är utförare

För Sverigedemokraterna är kvaliteten viktigare än vem som är utförare och vi tror på en blandning av offentlig och privat verksamhet, skriver Richard Carlsson.

Annons

Slutreplik till Vänsterpartiets Gin Akgul Hajo, Tord Fredriksen och Isabella Bexell:

Att ge fler äldre möjlighet till eget boende ser Vänsterpartiet som något dåligt, åtminstone om de äldre väljer ett boende som Vänsterpartiet inte är med och bestämmer över. Men att de vänder sig emot alla typer av privata satsningar och alternativ är inget nytt.

Debatt: Vems politik är det som klingar falskt, egentligen?

Vänsterpartiet verkar ha ett behov av att kontrollera människors liv från vaggan till graven. Privata skolor och sjukvård vill de avveckla genom vinstförbud. LOV inom hemtjänsten vill de skrota, vilket skulle innebära att arbetstagare inom den sektorn bara skulle få jobba där Vänsterpartiet är med som arbetsgivare och att de som är i behov av hemtjänst inte skulle kunna välja en privat utförare. Och nu vill de genom ekonomiska styrmedel kontrollera vilken typ av trygghetsboende de äldre ska välja.

Vänsterpartiet brukar tala om vikten av mångfald, men det gäller tydligen inte inom näringslivet. Att de har strukit ett ord ur sitt tidigare partinamn kanske mest var en textmässig förändring, deras kompakta motstånd mot privata företag och valfrihet tyder i alla fall på det.

För Sverigedemokraterna är kvaliteten viktigare än vem som är utförare och vi tror på en blandning av offentlig och privat verksamhet. Vi vill se ett blomstrande näringsliv men självklart med kvalitetskrav inom sektorer som vård, skola och omsorg. De privata utförarna får inte heller mer pengar än de offentliga, men lyckas de leverera kvalitet som är likvärdig eller bättre än den offentligt utförda verksamheten och trots det gör en viss vinst ser inte jag något problem med det.

Gällande försäljning av mindre delar ur allmännyttans bestånd handlar det om att få in kapital till Gavlegårdarna, för att vi ska kunna bygga fler bostäder i Gävle. Vänsterpartiet tycker dock att det är bättre att öka på Gävlebornas gemensamma skuldbörda genom att låna hundratals miljoner extra eller låta bli att bygga nytt.

Avslutningsvis så kan jag upplysa Vänsterpartiet om att i Sverigedemokraternas budgetförslag kommer den största delen av skattesänkningarna de med lägst inkomst till gagn. Att vi kan sänka statsbidragen till kommunerna beror på att de förändringar vi vill genomföra, främst inom invandrings- och integrationspolitiken, kommer leda till kraftigt minskade utgifter för kommunerna.

Sverigedemokraterna vill förbättra för så många som möjligt, medan Vänsterpartiets politik verkar gå ut på att alla ska ha det lika dåligt.

Richard Carlsson, SD

oppositionsråd, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons