Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen måste ändras så att det går snabbare att bli vårdnadshavare

/
  • Alla ska ha rätt att få prövas som adoptivförälder, oavsett kön, sexuell identitet och läggning eller familjekonstellation, skriver debattörerna.

Lagen måste ändras så det blir enklare och går snabbare att bli vårdnadshavare. Det skall gälla om föräldrarna är två kvinnor, två män, eller identifierar sig som en kvinna och en man, skriver tre centerpartister.

Annons

Centerpartiets politik utgår alltid från alla människors lika rätt och värde. Den som älskar någon av samma kön ska ha samma rättigheter som människor som älskar någon av motsatt kön.

Ett jämställt samhälle som är fritt från diskriminering ska gälla alla. Under sommaren har det på olika håll i landet firats Pride-veckor (på torsdag börjar Pride i Gävle) och många centerpartister, har gått med i tågen. För oss är kärleken något personligt som ingen utomstående ska ha rätt att sätta sig över eller ifrågasätta.

Ett par som skaffar barn genom insemination på ett svenskt sjukhus ska båda betraktas som barnets föräldrar och genast träda in i rollen som vårdnadshavare. Ett heterosexuellt par som inte är gifta betraktas heller inte som vårdnadshavare båda två förrän pappan utretts och ”erkänner” faderskapet.

Det är kränkande och framförallt tar det tid innan barnet också formellt har rätt till båda föräldrarna. Detta vill Centerpartiet ändra på. Riksdagen har beslutat ställa sig bakom oss, men regeringen som utreder frågan har ännu inte lagt något förslag.

Centerpartiet vill däremot inte ändra lagen så att man ska kunna vara mer än två vårdnadshavare. Om man till exempel efter en skilsmässa tycker det är viktigt att fortsätta ha kontakt och dela på exempelvis försörjningsansvar eller skolkontakter ska det vara möjligt för barn att hålla kontakt varaktigt med en vuxen som social förälder. Det som är bra för barnet i det här fallet är också bäst för föräldrarna.

Alla ska ha rätt att få prövas som adoptivförälder, oavsett kön, sexuell identitet och läggning eller familjekonstellation. Det är barnets bästa som är viktigast. Om barnet växer upp i trygghet med stöd från familjen och samhället blir de sedan trygga vuxna.

Happy Pride!

Ola Johansson, C

talesperson för HBT-frågor och ledamot i civilutskottet

Magnus Svensson, C

distriktsordförande Gävleborg

Ann-Helen Persson, C

vice distriktsordförande Gävleborg och distriktsordförande för Centerkvinnorna i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons