Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna Nordea, Gävle kommun

/
  • Gävle kommun har många affärer med Nordea, en bank som Vänsterpartiet tycker kommunen ska lämna.

Efter Nordeas beslut att flytta sitt huvudkontor från Sverige har flera fackförbund, som Handels och Kommunal, valt att lämna banken. Nu vill vi att Gävle kommun gör samma sak, skriver Vänsterpartiet.

Annons

Varje år hanterar Nordea stora summor pengar i form av löneutbetalningar till alla anställda inom Gävle kommun. Kommunen har desutom över en halv miljard i värdepapper hos banken.

Nordeas agerande är inte acceptabelt. De smiter från sitt samhällsansvar, vilket inte är godtagbart. Nordea får ett indirekt stöd av samhället och har garantier från samhället och då måste även de betala tillbaka.

Nyligen meddelade Nordea att de avslutar alla affärsförbindelser med Nordiska motståndsrörelsen efter att ha möjliggjort nazistgruppens finansiering sedan en lång tid tillbaka, vilket inte överensstämmer med bankens och Gävle kommuns etiska regler.

Vänsterpartiet Gävle väckte den 24 oktober ett initiativärende i kommunstyrelsen om att utreda hur kommunen ska kunna flytta till en annan svensk bank.

Som svar fick vi att Nordeas tjänster är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Och att var ett huvudkontor är beläget inte är en tillåten avgränsning enligt LOU. Dessutom har kommunen ett nytt avtal med Nordea som sträcker sig till och med mars 2021.

Vänsterpartiets inställning kvarstår och kan bara beklaga utformningen av LOU som är en direkt konsekvens av EU:s direktiv.

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons