Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt marknaden sköta jobbförmedlingen!

/
  • Nu är det dags för en ordentlig modernisering av en myndighet som fått stå stilla lite för länge, skriver Lars Beckman. Arkivbild

Statliga Arbetsförmedlingen (AF) kostar mycket och levererar lite. I takt med att andra rekryteringsaktörer tar över allt mer av jobbförmedlandet måste AF:s uppdrag göras om i grunden. Kostnadsmassan och finansieringen måste justeras. Det är inte rimligt att företag betalar två gånger för samma tjänster, skriver Lars Beckman, M.

Annons

Nyligen redovisade Arbetsförmedlingen (AF) ny arbetslöshetsstatistik. Trots superkonjunktur och höga bristtal är 14 000 personer inskrivna som arbetslösa i Gävleborgs län. Detta alltså samtidigt som företag och offentliga arbetsgivare inte hittar medarbetare. Ett misslyckande som måste kallas vid sitt rätta namn.

Den myndighet som förväntas hantera problemet lider med enorma problem och skandalrubrikerna avlöser varandra. Statsminister Stefan Löfvéns, S, mål om att AF ska bli en ”matchningsspecialist” år 2020 har visat sig vara rent dagdrömmeri.

Förtroendet är förbrukat när svenska folket får säga sitt. Faktum är att endast en procent (!) har förtroende för AF, enligt TNS Kantar (juli 2017). Samtidigt är myndigheten ingen billig verksamhet: årligen satsas 80 miljarder kronor för hela anslaget, varav cirka 9 miljarder satsas på personal och lokaler. Just förvaltningsanslaget har ökat under senare år med nästan 50 procent.

Under hösten 2017 har det blivit allt mer tydligt att AF inte klarar av sitt uppdrag, trots miljardrullningen. Riksrevisionen har påpekat att resultaten i upphandlade insatser är bleka och ibland till och med negativa. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har å sin sida påpekat att AF har allvarliga brister i kontrollfunktionerna.

Det räcker nu. Mycket har hänt sedan Sveriges riksdag beslutade att öppna upp möjligheten för privata utförare av bemanning och rekrytering 1993. Nu 25 år senare kan det konstateras att det finns en mångfald av aktörer som fungerar alldeles utmärkt utan statlig inblandning.

Allt oftare träffar jag företagare som har synpunkter på kostnaderna för rekrytering. En vanlig kommentar är att ”jag som företagare får betala två gånger”. Dels finansieras AF genom företagens arbetsgivaravgifter, dels ska man betala för bemanningsföretag när det uppenbart att AF inte kan klara sitt uppdrag.

Nu krävs en genomgripande förändring. AF behöver vässas betänkligt och kostnadsmassan justeras nedåt. Fokus bär vara att myndigheten läggs ner i nuvarande form och ersätts av andra aktörer. De medel som sparas bör sen gå till ett antal strategiska skattelättnader som innebär att marknaden får ta ett större ansvar för matchningen.

För personalen på AF är detta inte ett hot utan en enorm möjlighet. Det kommer skapas nya möjligheter i nya bemanningsföretag. Rätt utformat kan även arbetsförmedlare specialisera sig på det som verkligen behövs: att säkerställa att kontrollfunktionerna fungerar och att en arbetslös individ får en ordentlig kartläggning vid inskrivningen. Kort och gott: låt arbetsförmedlare vara arbetsförmedlare!

Det blir allt tydligare att svensk arbetsmarknad har sprungit förbi den statliga förmedlingen. Nu är det dags för en ordentlig modernisering av en myndighet som fått stå stilla lite för länge. Vi moderater kommer se till att så sker efter valvinsten i höst.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons