Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månggifte ska aldrig accepteras i Sverige!

/
  • Äktenskap ska vara mellan två människor, månggifte ska vi inte acceptera i Sverige, menar Lars Beckman.

Det är nu hög tid att regeringen agerar och slutar att dra frågan i långbänk. Månggifte ska vara förbjudet i alla dess former och svensk lag ska gälla för alla som bor i Sverige, skriver Lars Beckman, M.

Annons

I Sverige ska alla människor ha friheten att forma sitt liv och ingen ska få ta sig rätten att inskränka en annan människas frihet. Den rätten ska gälla alla och utan undantag.

Sverige är ett av världens mest jämställda samhällen där både kvinnor och män kan kombinera familjeliv och arbetsliv samt bestämma hur man vill leva, med vem och vad man ska ha på sig. Det är viktiga och grundläggande värderingar som ska försvaras och därför är det lika självklart att svensk lag ska gälla för alla som bor här.

På senare tid har debatten om så kallade polygama äktenskap eller månggifte blossat upp och väckt starka känslor runtom i landet. Bakgrunden är flera uppmärksammade fall där nyanlända familjer kommit hit från länder där månggifte är tillåtet och där det visat sig att männen är gifta med flera olika fruar.

I Sverige är det i dag olagligt och straffbart att ingå mångäktenskap. Däremot görs undantag i svensk lag om det polygama giftermålet ingåtts i ett land där det är tillåtet och om man inte var svensk medborgare vid tidpunkten.

Den senaste uppskattningen som Skatteverket gjorde om antalet månggiften i Sverige kom fram till att det rör sig om drygt 300 fall. Problemet och omfattningen med månggifte har dock sannolikt ökat ytterligare på senare tid och som en följd av den stora asylinvandringen till Sverige.

För oss moderater är det en självklarhet att månggifte aldrig ska vara accepterat i Sverige. Månggifte är en patriarkal struktur som drabbar kvinnor och som inte hör hemma i vårt moderna och jämställda land.

Därför har vi tillsammans med övriga allianspartier i riksdagen agerat kraftfullt för att få ett stopp på dessa giftermål. Redan i våras riktade vi ett tillkännagivande till regeringen om att se över lagstiftningen och täppa till lagen så att det blir ett totalförbud.

Hittills har ingenting hänt så därför kallade Alliansen nyligen även ansvarigt statsråd till riksdagen för att få klarhet i vad regeringen gör för att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande och för att motverka månggifte.

Det är nu hög tid att regeringen agerar och slutar att dra frågan i långbänk. Månggifte ska vara förbjudet i alla dess former och svensk lag ska gälla för alla som bor i Sverige.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons