Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer biobränsle än olja

Annons

Övergången från fossila bränslen till biobränslen sker i alla sektorer, skriver Kjell Andersson, Svenska Bioenergiföreningen

Visst använder vi mer biobränslen än olja i Sverige. Andreas Larsson från Omställning Gästrikland tror inte det (5 april). Vi på Svenska Bioenergiföreningen, har räknat utifrån den preliminära statistik som finns tillgänglig från Energimyndigheten. Den visar att om man räknar på slutanvändning av energi så kom 32 procent från bioenergi och 29,6 procent från olja 2010.

En tendens är tydlig: oljans betydelse för Sveriges energiförsörjning minskar år för år, medan bioenergins andel ökar år för år. Övergången från fossila bränslen till biobränslen sker i alla sektorer.

Jag förstår inte riktigt Andreas Larssons invändningar och oro.

Det är en vanlig missuppfattning att det går åt en massa fossila bränslen för att producera biobränslen. För trädbränslen av olika slag ligger insatsenergin kring 1 – 3 procent av den energi man får ut. Det handlar om diesel till skotare, traktorer och lastbilar, samt energi till sönderdelning (flisning, krossning). Solen tar hand om torkningen av grot. Men när man gör pellets behöver man torka, men då använder man biobränsle för torkningen.

Olja blir allt svårare att få fram. Man måste söka sig till allt besvärligare källor, som djuphavsborrning, borrning i Arktis, tjärsand i Kanada, osv. Kostnaden stiger, energiinsatsen blir allt större och koldioxidutsläppen ökar per liter bensin.

För biobränslen och andra förnybara energislag gäller motsatt tendens. Man lär sig och utvecklar tekniken. Energibalansen och växthusgasbalansen förbättras, och kostnaden per liter drivmedel eller kilowattimme sjunker.

Kjell Andersson

Svenska Bioenergiföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons