Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet: Tanken var aldrig att lindarna vid Gavleån skulle fällas

/
  • Vad är det ekonomiskt rimliga i att fälla träd, för att plantera nya strax bredvid? Vad är det rimliga överhuvudtaget i att fälla friska 150-åriga träd? skriver Miljöpartiet. Arkivbild

Miljöpartiet de gröna i Gävle anser det varken ekonomiskt eller miljömässigt rimligt att fälla träden längs ån, för att plantera nya strax bredvid. Därför överklagar vi domen från mark- och miljödomstolen, som man dessutom anser fattats på felaktiga grunder, skriver Therese Metz, Inger Schörling, Ulla Westerberg, Roger Persson, Kiki Larsson, Helene Börjesson och Mauritz Glaumann.

Annons

Vi i Miljöpartiet de gröna i Gävle har valt att överklaga delar av den dom där Mark- och miljödomstolen godkänner att fälla hälften av de 150-åriga träden längs Gavleån. Vi är måna om att Centrumplanens intentioner om att förenkla för gående och cyklister, och flytta Gävle närmare vattnet blir av, men det kan inte ske på bekostnad av träden.

Är det dags att ompröva planerna med flytbryggor, om de måste byggas på bekostnad av andra viktiga miljö- och kulturvärden?

En attraktiv, hälsosam, grön stad tror vi handlar om närhet till grönområden, närhet till vatten, modiga entreprenörer som driver en variation av butiker och kaféer, enkla sätt att ta sig runt utan att släppa ut fossila bränslen, spännande arkitektur och starka kulturmiljöer.

Det många som kommer till Gävle påtalar, är vilka vackra äldre hus vi har, hur mycket stad centrum upplevs som med vårt stadsgatunät, trädalléer och handlarnas ambitioner om ett varierat utbud. Det här är värden som vi måste vara rädda om.

Även om vi ska förnya staden och tillföra fler värden, som att göra det enklare att komma nära vattnet och Gavleån, kan det inte ske på bekostnad av värden som vi redan har, i det här fallet unikt gamla och värdefulla träd som både är viktiga för vår miljö och vår upplevelse av Gävle.

Domen från mark- och miljödomstolen ger kommunen rätt att ta ned hälften av träden längs Gavleån, för att det ska bli enklare att komma åt när utrymmet ska renoveras och flytbryggor placeras i ån. Sedan ska nya träd planteras, något längre från kajen.

Detta är orimligt och totalt onödigt, och heller ingenting som varit en del av den politiska planen när Centrumplanen diskuterats. Tanken har aldrig varit att denna vackra allé behövde fällas, för att bryggor skulle kunna placeras i ån.

Dessutom grundar sig domen på felaktiga dokument, och detta har vi påtalat i vår överklagan. Flera av de träd som kommunen inte fått lov att ta ned, är redan nedtagna, detta gör att ingreppet är än större än vad domstolen ser.

Vi måste klara av att förnya och utveckla vår stad, i samklang med det som är vår historia, och det som gör Gävle unikt.

Vi ska fortsätta bygga nya spännande hus, göra det enklare att vara nära vatten och grönområden – på sätt som kompletterar det vi redan har. Vad är det ekonomiskt rimliga i att fälla träd, för att plantera nya strax bredvid?

Vad är det rimliga överhuvudtaget i att fälla friska 150-åriga träd som ger en bättre luft i staden, mer mångfald av insekter, djur och växter?

Therese Metz

Inger Schörling

Ulla Westerberg

Roger Persson

Kiki Larsson

Helene Börjesson

Mauritz Glaumann

Miljöpartiet de gröna Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons