Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill motverka oseriös kreditgivning

/
  • Det är lätt att frestas att ta snabba lån när det är tomt i plånboken.

För att minska överskuldsättningen behövs en ansvarsfull ekonomisk politik och skattepolitik som inte lägger onödiga pålagor på konsumenterna och som gör det möjligt för fler att försörja sig själva, skriver Mats Green och Lars Beckman, M.

Annons

Många människor saknar i dag ekonomisk buffert för oförutsedda händelser, och omkring 400 000 personer befinner sig i Kronofogdemyndighetens register. Överskuldsättningen kostar samhället 30-50 miljarder årligen, och de personliga lidandena går inte att mäta i pengar.

För att långsiktigt komma tillrätta med överskuldsättningsproblemen krävs dels att färre över huvud taget hamnar i en ekonomisk situation de inte förmår hantera, dels att fler människor som hamnat i en mycket svår ekonomisk situation förmår ta sig ur den.

Antalet snabblån ökar i snabb takt och oseriösa snabblåneföretag är ett växande problem. I dag kan man ta lån hos flera olika kreditgivare och på så sätt hamna i stora skulder sammantaget.

Redan 2011 införde Alliansregeringen flera åtgärder för att komma tillrätta med oseriös kreditgivning bland annat att det ska göras kreditprövning vid snabblån. Ytterligare förändringar skedde under 2014 då Konsumentverket fick starkare muskler i form av möjlighet att ta ut en hög sanktionsavgift vid exempelvis bristande kreditprövning.

Den kanske viktigaste förändringen är att det numera krävs tillstånd för att bedriva denna typ av utlåningsverksamhet samt att kontrollen av dessa företag utförs av Finansinspektionen.

Samtidigt ser vi att det behövs fler åtgärder och många av de åtgärder som Johan Löfstrand, S, och Patrik Lundqvist, S, slår sig för bröstet med är åtgärder som Moderaterna redan föreslagit.

Debatt: Nu stoppar vi sms-lån med ockerräntor

Vi menar därutöver att tillsynen på kreditgivningsmarknaden behöver skärpas och att andra åtgärder behövs, för att undvika att människor försätter sig i svåra skuldfällor.

Vi vill dessutom se en tydligare och säkrare tillsyn över kreditmarknaden genom en samlad kontroll från en myndighet, Finansinspektionen, i stället för att det som i dag är ett delat ansvar mellan Konsumentverket och Finansinspektionen. Dessutom vill vi ge Finansinspektionen i uppdrag att stödja kreditgivningsbranschen med kunskap och information, för att minska osund kreditgivning.

För att minska överskuldsättningen behövs en ansvarsfull ekonomisk politik och skattepolitik som inte lägger onödiga pålagor på konsumenterna och som gör det möjligt för fler att försörja sig själva. Att ta ansvar för ekonomin är grunden i Moderaternas politik.

Mats Green, M

gruppledare i riksdagens civilutskott

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons