Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära och tillgänglig vård när du behöver den

/

Vården och omsorgen ska hålla hög kvalitet och finnas tillgänglig för alla i hela landet och i hela Gävleborg. I dag är skillnaderna i tillgång till sjukvården allt för stora, bland annat avseende kötiderna till sjukvården, skriver Magnus Svensson, C.

Annons

Grunden för en mer jämlik hälso- och sjukvård i hela landet är en väl utbyggd primärvård. Bristande tillgänglighet till hälso- och sjukvård leder till större regionala och sociala klyftor, där bostadsort avgör vilken vård man får. Därför måste primärvården utvecklas och bli mer tillgänglig, så att vården kommer närmare människor och tryggheten ökar. 

För Centerpartiet är det viktigt att alla människor – oavsett ålder, kön eller bostadsort – har rätt till en nära och tillgänglig vård. De människor som arbetar i vården gör ett fantastiskt arbete, men de behöver fler kollegor.

Byråkratin och motarbetande av privata vårdgivare gör att vårdköerna växer och för få människor har en personlig läkarkontakt. Alltför ofta sätter den svenska vården systemet och inte patienten i centrum.

Vården ska finnas nära och vara lätt att söka. Det måste löna sig för landsting och regioner att korta köerna, därför vill Centerpartiet se en tillgänglighetsmiljard som premierar att patienter snabbt får sin behandling. Detta är något verkligen skulle förbättra för medborgarna i Gävleborg.

Centerpartiet vill öka självbestämmandet i välfärden. Makt över människors vardag ska flyttas från politiker till brukare och deras anhöriga. Den rödgröna regeringens planer på att begränsa valfriheten genom att försvåra för privata utförare försämrar människors tillgång till välfärd. Många av landets hälsocentraler samt lokalsjukhus som idag drivs av privata utförare drabbas av förslaget och kommer tvingas stänga.

Detta kommer att leda till en centralisering och likriktning som drabbar dem som är i behov av vård och omsorg. Centerpartiets övertygelse är att människor måste få mer – inte mindre – att säga till om när det gäller välfärdens utformning. För en region som Gävleborg med många utförare som inte är offentliga skulle detta snabbt och tydligt slå hårt på våra medborgare som skulle få längre väntetider till vården.

Magnus Svensson, C

Nr 1 på Centerpartiets valsedel till regionvalet i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons