Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordeas flytt och en regering som slirar på sanningen

/

När Sandvik flyttade sitt huvudkontor från Sandviken var det oerhört beklagligt och sårbart för Gävleregionen och att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland skadar vårt land på motsvarande sätt, skriver Sotiris Delis och Lars Beckman, M.

Annons

Vi tar dagligen del av mycket press och media och kan konstatera att pressen ofta vinklar nyheter för att få större uppmärksamhet och därmed öka dess försäljningsvärde och spridning.

I fallet Nordea har det gått än längre då regeringsrepresentanter denna gång i akt och mening att dra ifrån folkets uppmärksamhet från deras ansvar som resulterat i att Nordea flyttar sitt huvudkontor i Finland, vinklar inte men än värre. Man slirar på sanningen.

Det heter att ”bankerna är skyldiga svenska folket många miljarder då svenska folket räddade bankerna under de två finansiella kriserna”. Populär och billig retorik som går hem.

Ren och skär lögn från regeringens företrädare och värsta sortens propaganda, för att vara exakt. Under finanskrisen tvingades staten ta över Nordea, f.d. PK banken. Banken rekonstruerades till en kostnad för skattebetalarna på 55 miljarder kronor. Allt eftersom delar av bankens verksamhet såldes ut inkasserade staten 60 miljarder kronor. Vinst för skattebetalarna exklusive räntor med fem miljarder.

Som storägare under 2009 deltog staten, skattebetalarna, i en nyemission. När dessa aktier såldes 2013, under Alliansens tid i makten, blev vinsten för skattebetalarna 19 miljarder.

Under den senaste krisen som bröt ut 2008 utfärdades frivilliga garantier mot en avgift från staten. Detta för att stärka bankernas förtroende i en skakig marknad. Garantierna behövdes aldrig att komma till bruk och riksgälden håvade in ytterligare sex miljarder kronor.

Att staten har gått med överskott på åtskilliga miljarder har alltså inte kommit fram i debatten och våra fria och oberoende medier som SR och SVT har faktiskt ett ansvar att även granska påståenden från regeringen enligt vår uppfattning.

Att en av Europas största banker flyttar nu tycker vi är mycket allvarligt. De långsiktiga effekterna av denna rörelse kommer att bli kännbara. Risken att öka de negativa signaleffekter i omvärlden angående Sverige som företagarnation bör beaktas.

Sverige behöver fler huvudkontor – inte färre! När Sandvik flyttade sitt huvudkontor från Sandviken var det oerhört beklagligt och sårbart för Gävleregionen och att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland skadar vårt land på motsvarande sätt.

Det är inte första eller sista gången som regeringen gör självmål som vänster och andra välfärdsfiender applåderar.

Regeringen bedriver också en fientlig företagarpolitik som drabbar landet och landsbygden. Att försöka gömma sig bakom en fasad av förfalskade historier är också beklagligt, ovärdigt och bedrövligt!

Lars Beckman, M

riksdagsledamot för Gävleborg

Sotiris Delis, M

riksdagsledamot för Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons