Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu krävs att vi satsar på yrkesutveckling

/

Annons

Arbetskraftsbrist kombinerad med arbetslöshet, den motsägelsefulla utmaningen präglar svensk arbetsmarknad. Nu krävs satsningar på yrkesutveckling för att ge fler människor jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft, skriver Renate Almén, ordförande IF Metall Västra Gästrikland.

Yrkesutveckling skapar flexibilitet och rörlighet i företagen, som skapar goda förutsättningar för framtidens industriarbete. När människor får gå vidare inom sitt yrke stärks inte bara de enskilda individerna och företagen. Då uppstår även behov av att nyanställa.

Det krävs ett nytt och sammanhållet tänk runt arbetslöshet, arbetskraftsbrist och kompetensförsörjning. Och lösningarna finns på det lokala och regionala planet. Arbetsgivare, fackföreningar och arbetsförmedlare behöver samarbeta på nya sätt.

Den S-ledda regeringens satsning på yrkesutbildning i höstbudgeten är välkommen. Men vi vill även se en stärkt nationell finansiering av lärande i arbetslivet, alltså arbetsplatsförlagd yrkesutveckling. En idé är att arbetsgivaren och det offentliga delar på kostnaden. Det vore ett smart sätt att investera skattepengar i skapande av verkliga jobb.

Vi i IF Metall är övertygade om att en stor del av lösningen på arbetskraftsbristen och arbetslösheten finns lokalt och regionalt. Ute på arbetsplatserna, hos företagen och de anställda. Tillsammans behöver vi gräva där vi står – och genom satsningar på kunskap och kompetens ta Sveriges redan framgångsrika industri till nästa nivå.

Renate Almén

ordförande IF Metall Västra Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons