Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste regionen återskapa ett förtroende som arbetsgivare

/
  • Region Gävleborgs största förlust i sammanhanget blev en ohållbar arbetsmiljö för våra medarbetare, skriver oppistionsråden.

Region Gävleborgs största förlust i sammanhanget blev en ohållbar arbetsmiljö för våra medarbetare och än mer kostsamt när vi mäter förlusten i kompetens och medarbetare, skriver oppositionen.

Annons

Vi nås av beskedet att Region Gävleborg har dragit tillbaka den starkt ifrågasatta jourtjänstgöringen för våra medarbetare inom ambulansverksamheten. Anledningen sägs vara att dess syfte, en årlig besparing på 4,5 miljoner kronor, ej uppfyllts.

Det är sant då förra årets underskott för ambulanssjukvården i realiteten blev crika tolv miljoner, varav närmare tio miljoner kronor för inhyrd personal i ett försök att hantera bemanningen. En direkt konsekvens av att närmare 45 medarbetare valde att säga upp sig pga. avtalet.

Utöver en total ekonomisk missbedömning innebar beslutet en sänkt beredskap, ställda ambulanser och försämrad patientsäkerhet. Men allt går inte att mäta i kronor och ören. Region Gävleborgs största förlust i sammanhanget blev en ohållbar arbetsmiljö för våra medarbetare och än mer kostsamt när vi mäter förlusten i kompetens och medarbetare.

Tidigare i år genomförde vi en enkät bland de medarbetare som lämnat Region Gävleborg under 2016, och i svaren återfanns då även de som lämnat ambulansen. En stor och bidragande orsak till varför man lämnat, utöver missnöje med jouravtalet i sak, var även känslan av att inte bli lyssnad till, ett ledarskap som liknades vid härskarteknik och undermålig arbetsmiljö.

Så – efter nästan två år av diskussioner mellan parterna och där respektive verkligheter varit avsevärt olika, finns nu i alla fall förhoppningar om att en lösning är på gång i och med ett nytt avtal. Vi hoppas verkligen att så är fallet!

Nu gäller det att kavla upp ärmarna och fortsätta arbetet med ett lyssnande ledarskap som tar hänsyn till och ökar delaktigheten för våra medarbetare och förbättrar deras arbetsmiljö. Region Gävleborg måste återskapa ett förtroende som arbetsgivare, vilket även utgör en mycket viktig del i kommande rekryteringsprocess som nu måste påbörjas för att hitta de 14 årsarbetare som i dagsläget saknas.

Patrik Stenvard, M

Maria Molin, M

Henrik Olofsson, SVG

Carina Östansjö, L

Ingemar Kalén, KD

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons