Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rämnar fasaden på Region Gävleborg

/
  • År 2014 presenterade Eva Lindberg regionens nya logotype under Almedalsveckan i Visby. Arkivbild

Annons

Allt är som vanligt i de gamla landstingslokalerna som numera kallas Region Gävleborg. Majoriteten trampar vidare i korridorerna, direktörsleden glesnar och Svante Lönnbark tar åter kontrollen där andra lämnat in, skriver Sjukvårdspartiets Stig Zettlin och Henrik Olofsson.

Förtroendekris: Problemen hopar sig när den politiska ledningen inte vill se verkligheten och ta sitt politiska ansvar. Pengarna räcker inte, kostnadsökningen ligger på över åtta procent vilket är högst i landet. Trots detta ska regionen fortsätta med sina inspirationsresor till Amerika.

Målbildsdagar: Regionen har anordnat två målbildsdagar hittills och priset för dessa dagar ligger på tio miljoner kronor. I Gävle deltog cirka 700 personer och priset var 5,3 miljoner vilket blir ett pris på 7 300 kr/person + ersättning för lönebortfall och produktionsbortfall. Något tydligt mål med dagarna finns inte, så sluta med dessa eller gör dem billigare.

Städningen: Här finns det ett avtal med ISS och uppenbarligen har bolaget problem att städa. Majoriteten ser på medan dammet hänger och bakterierna frodas på sjukhusen. Det är år 2016 och majoriteten klarar inte av att se till att det blir städat på våra sjukhus, skäms ni inte? Böter betalas ut då bristerna i städningen inte blir bättre. Vi kräver att det ska vara rent på sjukhuset.

Flygresor till Amerika: Här reser regionen glatt vidare medan man inte lyckas lösa de grundläggande problemen hemma i vår egen verksamhet. Man tillsätter ett forskningsprojekt som ska hålla på i åtta år för att se vad befolkningen har för nytta av resorna till Kaiser Permanente. Nej, stoppa detta nu!

Överbeläggningar och personalbrist = ökade köer: Vårdplatser för våra medborgare är en av hörnstenarna i den vård som befolkningen har rätt till. Men majoriteten klarar inte av att se till att det finns tillräckligt med vårdplatser. Svårt sjuka patienter vårdas i korridorerna och de senaste åren har länets sjukhus ständiga överbeläggningar. Lidandet för våra medborgare är tragiskt och inte värdigt en bra sjukvård 2016. Skärpning, öppna fler vårdplatser.

Ambulansförarna gör uppror: Då man i sin spariver glömmer att se till helheten och tar beslut som riskerar en hel verksamhet och gör att fler än 40 stycken säger upp sig är en katastrof och visar på dåligt ledarskap. Majoriteten är ansvarig så nu är det bara att göra om och göra rätt!

Trasiga sjukhus och trasig ledning: Det finns problem som nu syns tydligt när den fina fasaden faller sönder. Särskilt tydligt syns problemen med dåliga fastigheter i Hudiksvall där avloppledningar spricker inne i väggarna och läcker ut bakterier. Dessa skador ska nu målas över säger ledningen! Avloppsledningarna borde så klart bytas ut och kanske borde även ledningen i Region Gävleborg bytas ut. Men majoriteten målar hellre över de trasiga ledningarna och fortsätter att styra utan insikt.

En miljard till konsultkostnader: Majoriteten lägger nu fram sin budget och här kan man se att det ska hyras in konsulter under 2016-2018 till en kostnad av otroliga en miljard kronor, detta utan att man kommer bygga någonting alls. Konsulterna ska projektera och planera för ombyggnationerna i Hudiksvall och i Gävle som kanske kommer att starta 2019.

Men om Socialdemokraterna får bilda sitt Region Svealand så blir det nog ingenting av dessa byggplaner. Vi förstår att man måste ta in konsulttjänster men inte för så här stora belopp.

Nej, majoriteten har problem och trots att personalen kämpar på så tar Socialdemokraterna Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet ytterligare sparkrav på sjukvården samtidigt som de glatt flyger vidare till Amerika och bjuder friskt på målbilds- och chefsdagar.

Sjukvårdspartiet vill att fokus ska ligga på mer pengar till sjukvården och på bra personalpolitik!

Stig Zettlin, SVG

Henrik Olofsson, SVG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons