Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar vi debatten för euron

Annons

Erik Ullenhag, fp,

partisekreterare, menar att det nu är hög tid att stå upp för att Sverige ska bli ett bättre land att leva i, ett land om helt och fullt är med i EU-samarbetet.

Vi som gillar Europasamarbetet och euron har duckat för mycket i debatten – nu är det tid att stå upp för att Sverige blir ett bättre land att leva igenom EU-medlemskapet och att det vore bra för oss att införa euron som valuta. Därför kommer folkpartiet driva frågan om ett svenskt euromedlemskap och vi vill se en ny folkomröstning senast 2011.

I folkomröstningen om euron 2003 röstade svenska folket tyvärr nej till att införa euron som valuta. Ett vanligt argument från nejsidan var att vi skulle ”vänta och se” hur eurosamarbetet utvecklades. Nu ett antal år senare har vi väntat och sett och svaret är att euron fungerar. Hittills har euron varit en stor framgång för Europas länder. 15 länder är med och fler knackar på dörren. Europeiska centralbanken har bedrivit en stabil räntepolitik där inflationen har hållits låg. Med införandet av euron har handeln som bedrivs mellan EU-länderna ökat vilket gynnat både konsumenter genom lägre priser och företag genom större effektivare marknader. De transaktionskostnader som tidigare gjorde att handel mellan länder kunde bli både dyra och krångliga är borta och har ersatts av ett enhetligt och förutsägbart system.

Under den finanskris som nu drabbat hela världen är det också tydligt att euron skapar en trygghet i Europa och att det i oroliga tider är tryggare att vara med än att stå utanför. Den svenska valutans växelkurs har under de senaste månaderna åkt jojo vilket skapat kostnader för de företag som handlar med andra länder. Tänk tanken att eurosamarbetet inte hade funnits nu när finanskrisen slog till – sannolikt hade vi då fått se ett antal valutakriser i Europa som förstärkt den ekonomiska oron.

Den moderna ekonomin är enormt sammanflätad – störningar i ett land sprider sig över världen. Det faktum att människor inte kunnat betala sina huslån i Michigan i USA återspeglar sig i människors vardag i Gävle, Östersund och Skövde. Det var det vi såg när den amerikanska finanskrisen spred sig till land efter land. Det som började med oförsiktig utlåning till låntagare i USA ger nu negativa effekter på ekonomin i Sverige.

Under finanskrisen har EU visat sig från sin bästa sida. När det behövdes som mest, samlades unionens ledare till en kraftfull aktionsplan för att stabilisera det internationella banksystemet.

EU:s 27 medlemsländer agerade gemensamt och kraftfullt mot resten av världen och initiativet kan komma att få en enorm betydelse för världsekonomin. Det är ingen slump att det är euroländerna som har utgjort kärnan i hanteringen av finanskrisen. Det land som är fullvärdig medlem i EMU byter ut sin nationella valuta mot euron, ingår i den Europeiska Centralbanken, ECB samt delegerar uppgiften att sätta räntan till ECB. Redan idag är alla EU-länderna bundna att följa gemensamma regler angående statsskuldens storlek och budgetunderskott.

De länder som deltar fullt ut i EMU-samarbetet får plats i eurogruppen. Till denna grupp har endast medlemsstater som är fullvärdiga medlemmar av samarbetet tillträde. Vi får alltså inte sitta med på de möten där de just nu viktigaste ekonomiska diskussionerna i Europa äger rum – Sverige förlorar inflytande genom att vi inte infört euron.

För folkpartiet liberalerna är valet självklart. För att få ta del av alla de fördelar som ett införande av euron innebär, både för våra ekonomier och för vårt inflytande i EU, bör vi införa euron och bli fullvärdiga medlemmar i EMU. Senast 2011 bör vi åter rösta om euron och denna gång kan vi visa väljarna vad euron betyder i praktiken.

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons