Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kärnkraft – knappast

Annons

Sven Bergström, (C) Forsa,

riksdagsledamot, med flera, om den nu så hett debatterade nya energipolitiken.

partiledare en omfattande överenskommelse om energipolitikens långsiktiga inriktning. Denna presentation har följts av en häftig debatt främst fokuserad på hur det blir med kärnkraften. I GD har också olika debatörer gett olika beskrivning av uppgörelsens innehåll, en beskrivning som behöver nyanseras.

i överenskommelsen har en inriktning mot en långsiktigt hållbar försörjning där förnybar, miljöanpassad energi kommer att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll. Det offensiva målet är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi och att 2030 ha enbart fordon som inte behöver fossila bränslen som drivmedel. Detta är mer långtgående mål än något annat land i världen satt upp.

Energi och klimatpolitiken har tre utgångspunkter, ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. För att leva upp till dessa tre kriterier kan inte vår energiförsörjning vila främst på gammal vattenkraft och kärnkraft. Det måste till ett tredje ben, bestående av förnybara energislag.

regeringen nu har gjort ger mycket goda förutsättningar för förnybara energislag. Och detta har välkomnats av många som arbetar i branschen. T ex säger Matthias Rap VD för Svensk Vindenergi att ”regeringen har motsvarat våra mycket högt ställda förväntningar”. Svensk Vindenergi uppskattar att tiotusentals jobb kommer att skapas inom vindkraftsbranschen. För vår del gläder vi oss också särskilt åt att det nu ges grönt ljus för torven som spelar en viktig roll inte bara i våra regioner.

Vi har som centerpolitiker inte övergett vårt motstånd mot kärnkraften med alla dess miljörisker. Nu har det visat sig att den också är mycket riskfylld ekonomiskt. Det är främst därför som inte en enda ny reaktor togs i drift under förra året någonstans i världen. Och där man med ekonomiska subventioner försöker bygga går det ändå på tok.

anläggning just nu är under byggnad i Olkiluoto har projektet drabbats av tre-fyra års försening och beräknas bli 60 procent dyrare än budgeterat. Det som skulle bli ett mönsterprojekt håller på att bli ett monsterprojekt. Och i Sverige säger till exempel ägarna av Oscarshamns kärnkraftverk E.ON att man inte avser att bygga nya reaktorer utan i stället förbättra säkerheten och modernisera de befintliga gamla reaktorerna.

Viktigt i detta sammanhang är att i regeringens energiuppgörelse slås fast att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraften i Sverige. Och kraftbolagens ekonomiska ansvar vid eventuella olyckor skall också skärpas kraftfullt.

bedömning att även om möjlighet öppnas för att byta ut befintliga reaktorer mot nya när de tjänat ut om 15–20 år så är det inte troligt att några nya reaktorer kommer till, därför att alternativ energi blir billigare och bättre. Det är också viktigt att påpeka uppgörelsen inte öppnar för uranbrytning. Kommunernas vetorätt gäller.

Forsa

riksdagsledamot,

Vallsta

distriktsordförande,

Gävle

oppositionsråd

Det är också viktigt att påpeka uppgörelsen inte öppnar för uranbrytning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons