Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt bygga ut kärnkraften

Annons

Niels Hebert,

om konsekvenserna av regeringens energibeslut.

Sveriges elförsörjning ingår numera i den europeiska elmarknaden. Det finns ingen ”svensk el”. El exporteras och importeras i Europas länder. Alla argument om att ”värna jobben inom svensk industri” och ”vi måste ha billig el till vår basindustri” är nonsens och speglar antingen okunskap eller för att vilseföra opinionen.

Oavsett hur många kärnkraftverk Sverige bygger, påverkar det inte elpriset. Priset bestäms på en börs utifrån det för tillfället dyraste produktionsslaget, i praktiken kolkondenskraftverk.

Basindustrin kan knappast bygga egna kärnkraftverk för att få ”egna priser”, ett risktagande av gigantiska mått. Kanske kan statliga Vattenfall försöka; ett företag som inte gjort sig känd för sin omtanke om miljön. Men det går nog knappast skattebetalarna med på. Möjligen kunde Vattenfall och industrin gå ihop. Men Vattenfall vill sälja dyrt och industrin köpa billigt. Och hittills har industrin klagat på Vattenfalls priser.

Dessutom visar det pågående kärnkraftsbygget i Finland att ny kärnkraft blir mycket dyrare och tar mycket längre tid att bygga än man tänkt sig - och att säkerhetsfrågorna fortfarande är omgivna av frågetecken. Så ur klimatsynpunkt är den betydligt mer snabbyggda vindkraften ett stort plus. Den släpper dessutom ut betydligt mindre koldioxid för att komma på plats än kärnkraftverk.

Det kärnkraftsindustrin fruktar mest av allt är att vindkraften ska göra kärnkraften överflödig. Därför denna brådska och detta tal om ”tillräckligt mycket och billig svensk el”.

Elen tar inte slut. Den är en produkt på en marknad som prissätts precis som andra. En smart energipolitik har som grund effektivisering, besparingar, smartare lösningar och alternativ ur de flödande energislagen vind, sol och vatten. Det är den vägen vi måste fortsätta, inte gå bakåt till kärnkraftssamhället som känns väldigt mycket 1970-tal.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons