Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygghet kan även hämma regional utveckling

/

Har Du någon gång drabbats av det som kallas vardagsbrott? Inbrott i din bostad, bil eller i ditt företag? Vardagsbrott är de vanligt förekommande brotten som drabbar många människor och som tyvärr bidrar till en ökad otrygghet i vårt samhälle. När tryggheten i samhället inte kan upprätthållas får det många och stora konsekvenser, skriver Maria Molin och Lars Beckman.

Annons

Det kan sägas råda en känsla av uppgivenhet kring alla dessa brott, både inom polisen och hos brottsoffer. Många utsatta anmäler inte händelsen till polisen och de som gör det blir ofta besvikna då utredningar läggs ned alldeles för fort – på grund av resursbrist.

Även Polismyndigheten i Gävleborg (en del av Region Mitt) saknar resurser och har därför heller inte möjlighet att anställa fler poliser för att täcka det behov som man ser inom organisationen. Redan i dag är det alltför många poliser som är utarbetade och på gränsen till utmattningssyndrom på grund av personalbristen.

Vi som medborgare och enskilda individer ska känna oss trygga. Det gäller även våra företagare som ska känna en trygghet i att driva företag här i länet. Få vill och vågar starta ett företag och driva en verksamhet på en ort där brottsstatistiken är hög och där det råder avsaknad av synlig polis.

Vetskapen om att det är svårigheter för en polispatrull att snabbt infinna sig vid exempelvis pågående brott, kan leda till att man som företagare drar sig för att ta steget att starta upp en verksamhet. Otryggheten kan därför även leda till att den regionala tillväxten hämmas.

Så här ska vi inte ha det. I ett rättssamhälle ska brott beivras. Brott ska anmälas och utredas. Sedan ska de skyldiga gripas och dömas för sina gärningar. Endast på det sättet upprätthåller vi respekten för lag och ordning och skapar det samhälle som vi alla kan känna oss trygga i och vill leva i.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har visserligen skjutit till 700 miljoner kronor – till polisorganisationen i sin helhet – men tyvärr har inte pengarna kommit de enskilda poliserna till del. Det har heller inte lett till att det blivit fler poliser på våra gator och torg i Gävleborg. Istället har pengarna slukats upp i Polismyndighetens stora svarta hål.

Vi moderater föreslår nu 3 000 kronor mer i plånboken i månaden till varje polis. Ett första men samtidigt kortsiktigt steg för att stoppa dagens flykt från polisyrket. Ur ett långsiktigt perspektiv behöver sedan Polismyndigheten även ökade resurser för att det totala antalet poliser ska öka och dagens poliser i Gävleborg får fler kollegor.

Vi ser det skriande behovet av kraftfulla, långsiktiga och hållbara åtgärder för vår ordningsmakt och kräver att den socialdemokratiskt ledda regeringen agerar nu. 

Maria Molin, M

regionråd i opposition, Region Gävleborg

Lars Beckman, M

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons