Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingstkyrkan om en krönika

Annons

Sven-Gunnar Hultman,

pastor Pingstförsamlingen Gävle, har synpunkter på en krönika på GD:s ledarsida.

i fredagens GD som ett svar på min artikel i söndags om etiken och samhället. Din artikel är inte lättolkad eftersom du väljer att använda svåra begrepp.

Men jag blir mycket konfunderad när du skriver att du har problem kärleken till nästa och när du skriver att människan är alltings mått.

alternativet till att älska sin nästa som sig själv eller att göra emot andra som du själv vill bli behandlad eller att älska sina fiender?

Den mänskliga historien har gång på gång visat att när människan gör sig till centrumet i universum uppstår enormt stora problem.

i västvärlden idag hur skulle det sett ut om det inte hade byggts på kristna värderingar?

Gud blev människa i Jesus Kristus och vi människor mår bäst när vi förblir människor, som ansvariga för vårt liv inför en Gud som älskar oss.

när jag ser mig som ett behovets barn, beroende av inspiration och livskraft från min Skapare. Att göra sig själv till ”gud” det klarar inte människan av.

Vänliga hälsningar

Pastor

Pingstförsamlingen

Gävle

I min mening är människan ytterst ansvarig för sina handlingar i förhållande till sina medmänniskor, inte inför någon högre makt. Och precis som Sven-Gunnar Hultman säger så ”mår vi bäst när vi förblir människor”. Precis där har vi andemeningen i min krönika: människan är människa och inte imago dei, Guds avbild, utan alltings mått.

I tankemodellen där kärleken reduceras till ömhetsbevis inför Gud så antas vi ju bara älska varandra för att hylla Skaparen.

hyser vi för att vår natur möjliggör det när en hängiven relation väl har etablerats.

Hultman frågar sig vilket samhälle vi skulle ha om det inte vilade på kristna värderingar?

historia kan vi inte tillgå, men ledmotivet i min krönika är att vår moral härrör från den evolutionsprocess som gynnat humanitära värderingar som kärlek, godhet och empati för artens överlevnad. Från primitiva samlarkollektiv till dagens postmoderna samhälle.

ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons