Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda den svenska mjölken

Annons

Per Åsling,

Milkos ordförande, om ett ”mjölkhandslag” som kan rädda den lokala mjölkproduktionen.

Den gästrikländska mjölkproduktionen står inför stora utmaningar. Prispressen på mjölkprodukter ökar och världsmarknadspriset har sjunkit dramatiskt.

I denna utveckling har länets mjölkbönder hamnat rejält i kläm. Men nu är smärtgränsen definitivt nådd. Många dras med dålig lönsamhet och det krävs omedelbara åtgärder – annars riskerar ett stort antal mjölkgårdar att slås ut.

Därför föreslår vi inom Milko nu ett ”mjölkhandslag” där vi skakar hand med detaljhandeln om att höja priset på mjölk till konsumenterna med en krona och att detta ska gå oavkortat till mjölkbönderna.

Om vi även i fortsättningen ska ha lokalt producerad mjölk från gårdar som även ser till att hålla landskapet öppet så måste vi faktiskt öka betalningen till bönderna. Annars överlever de inte länge till. Så akut är läget just nu.

Detta är också en viktig arbetsmarknadsfråga. För det är inte bara bondens jobb som försvinner när gårdar slutar producera mjölk. Det handlar också om veterinärer, åkare, mekaniker med flera. I snitt räknar man med att fem arbetstillfällen försvinner för varje gård som slutar med mjölkproduktion. Och detta på orter där arbetsmarknaden ofta redan är ansträngd.

För man in miljöperspektivet i debatten blir det förstås väldigt lätt att argumentera för de som vill ha mjölkproduktion i Sverige. För det är naturligtvis alldeles uppåt väggarna att transportera en produkt som mjölk långa sträckor.

Här krävs att aktörerna på den svenska mejerimarknaden agerar långsiktigt. Endast då kan vi tillsammans bevara den svenska mjölkproduktionen. Alternativet är att de gästrikländska mjölkbönderna sakta men säkert slås ut från marknaden, och vad som då händer är inte svårt att lista ut.

Vi vet att mjölkhandslagets effekter kommer leda till förbättrade möjligheter för de gästrikländska mjölkbönderna att fortsätta och utveckla verksamheten. Det sin tur leder till levande landskap, lokalproducerad mjölk med ursprungsgaranti, kortare transporter och fler arbetstillfällen. Så betydelsefull kan faktiskt en krona vara värd.

Med mjölkhandslaget riktar vi därför en tydlig uppmaning till detaljhandeln som säljer våra produkter och till konsumenter som köper dem i kyldisken. För vem har råd att vara utan svenskproducerad mjölk?

Milkos ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons