Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räknenissar tar över omsorgen

Annons

Christer Pettersson

Gävle Fub, vill ha enhetlig politik för utvecklingsstörda.

Omsorgen om kommunens utvecklingsstörda innevånare haltar, precis som underhållet av Gävles gator och torg.

Tidigare var all omsorg om våra utvecklingsstörda samlad i en förvaltning i landstingets regi, precis som den borde vara i Gävle kommun.

Det känns som om omsorgen försvinner mellan stolarna i en organisationsstruktur som bara kan glädja räknenissarna, men inte omsorgstagarna.

Boende och daglig verksamhet är två väsentliga inslag i den utvecklingsstördes vardag, precis som skolan och fritiden är.

Gemensam värdegrund är ett avsnitt i kompetensstegen, en utbildningsinsats som riktar sig till omsorgspersonalen, som är och har varit mycket positiv. Det är viktigt att bli bemött på samma sätt oavsett var den utvecklingsstörde befinner sig i kommunen. Tyvärr är det inte lika på alla områden, frånsett utbildningen är det andra ledningsfilosofier på andra förvaltningar

I dag koncentreras en stor del av den dagliga verksamheten till Eriksberg på Brynäs.

Nya gruppbostäder byggs men inte på ställen där FUB önskar – man hemfaller åt att koncentrera det boendet till så få platser som möjligt i stället för en jämn fördelning över kommunen.

Skolklasserna blir större och blandningen av elever med varierande funktionshinder blir allt mer påtaglig och gör att ett bra lärande blir omöjligt.

Det måste tas politiska beslut i Gävle kommun som gagnar de utvecklingsstörda på bästa sätt, även om de är obekväma ur ett politiskt och ledningsperspektiv.

Europas kulturhuvudstad kommer att bli till stor glädje för oss Gävlebor, då tror jag att gator och torg kommer att rustas, fasader putsas, för det sägs att vi kommer att invaderas av nyfikna i en ofantlig ström av människor både från när och fjärran.

Tyvärr blir väl inte boendet och den dagliga verksamheten kulturellt nagelfaren men vi får hoppas på största möjliga välvilja hos våra politiker i alla fall – det kan ju vara någon som kommer på tanken att syna även den delen av våra samlade kulturella gärningar.

Gävle Fub.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons