Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen tar inte jobben på allvar

/

För ett litet tag sedan presenterade den rödgröna regeringen sin budget för 2018. Till Sveriges och Gävles stora förlust kan vi se att en mycket liten del av reformutrymmet läggs på jobb och företagande. Det är ett slag mot bättre integration, trygghet och välfärd, skriver Inger Källgren Sawela, M.

Annons

Integrationen är vår tids ödesfråga. I dag kan det ta uppemot nio år i Sverige innan många nyanlända har någon form av jobb. Bidragsberoendet är utbrett. Sverige har bland Europas längsta väntetider i vården.

Polisen utreder inte allvarliga brott, otryggheten ökar och våldet bland kriminella blir allt grövre. Svensk skola fungerar inte tillräckligt väl. 17 000 elever nådde dessvärre inte gymnasiebehörighet förra året, och Gävle har också påverkats.

Integrationen blir bättre och utanförskapet minskar när fler jobbar. När fler jobbar har fler möjlighet att förverkliga sina drömmar. Det bidrar också till att fler känner att de är en del av samhället. Kan man försörja sig själv ökar självkänslan och man mår också bättre av det. Tendenser till kriminalitet minskar också bland de som har ett arbete att gå till.

När fler jobbar ökar dessutom våra skatteintäkter. Det bidrar till att vi kan satsa mer på den gemensamma välfärden. Arbetar fler kan vi i Gävle alltså satsa ännu mer på viktiga samhällsverksamheter som skola och äldreomsorg.

Rejäla reformer krävs för att fler ska kunna arbeta i Sverige och Gävle. Tyvärr känns det som att den rödgröna regeringen underskattar detta. De hyllade traineejobben som skulle bidra till en minskad arbetslöshet avvecklas efter en kostnad på elva miljoner kronor per jobb.

Den rödgröna regeringen når inte heller sitt arbetslöshetsmål, den som säger att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Sverige har under mandatperioden i stället sjunkit från plats tolv till plats 15 inom EU.

Stora utgiftsökningar går till höjda bidrag, i den rödgröna budgeten, till dem som inte arbetar. Det är inte seriöst, och det löser inte våra stora samhällsutmaningar i Sverige eller Gävle.

Det Sverige behöver är i stället en ny regering som genomför rejäla reformer för att lösa integrationsproblemen, som värnar arbetslinjen och entreprenörskap, som återupprättar lag och ordning i hela landet, som genomför bostadspolitiska reformer, och som säkrar en trygg gemensam välfärd och mer kunskap i skolan. Utvecklingen går att vända om vi gör rätt. Det skulle gynna Gävle i högsta grad.

Inger Källgren Sawela, M

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons