Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik till Hyresgästföreningen: Ni gör er själva irrelevanta

Nu gör ni er själva bara irrelevanta för både de som bor i lägenheter, och för alla de som faktiskt vill ha sin första bostad och inte minst för oss som är verksamma politiskt på olika nivåer, skriver Moderaternas Lars Beckman och Pekka Seitola.

Annons

Vi vill sänka boendekostnaden för hyresgästerna, öka boendeinflytandet och minska segregationen i Gävle. Att nuvarande ordning inte har fungerat tillräckligt väl borde nog alla vara överens om när man ser till hur det fungerar i dag.

Debatt: Ska moderaterna sälja ut Gavlegårdarna?

Hyrköp skulle sänka bostadskostnaden kraftigt

Det har byggts för lite, och vi har områden som är bland annat Jan Edling, den tidigare LO-utredaren, har pekat ut som ett av Sveriges mest utsatta områden.

Då imponerar det inte när Hyresgästföreningen försöker sprida en nidbild av det vi har föreslagit och vi noterar att man inte heller bemöter våra förslag i sak. Kan det vara så enkelt att det handlar om att med mer blandade boendeformer där fler få äga sitt boende så riskerar Hyresgästföreningen att tappa medlemmar?

Hyran som hyresgästen betalar består av driftkostnader, räntor och amorteringar, som är en form av sparande för fastighetsägaren. Eventuella värdeökningar tillfaller fastighetsägaren inte hyresgästen.

För unga som inte har råd att köpa sin första bostad så är en modell med hyrköp en fantastiskt bra lösning. Då kan även den som inte har råd med en kontantinsats få möjlighet att använda en del av sina 15 års första inbetalda hyror som en betalning för en insats om man väljer att köpa loss sin lägenhet efter 15 år. Vill man inte det så fortsätter man att hyra sin lägenhet precis som tidigare.

I det kommunala bolaget Gavlegårdarna så finns det ett kollektivt uppbyggt värde på över en miljard främst från realiserade värdeökningar. De pengarna kommer från de som har bott i Gavlegårdarna som hyresgäster.

Vad skulle det betyda för Gävles utveckling om de boende själva hade fått del av det värdet? Skulle det vara bättre eller sämre som helhet?

Vår absoluta övertygelse är att det vore bättre för Gävle om vi hade ett ökat boendeinflytande för de som bor i lägenheter och att värdet stannar hos individen.

Bostadspolitiken behöver utvecklas på många områden. Vi behöver fler unga som behöver sin första bostad och det behöver byggas mera. Det vore mer intressant om Hyresgästföreningen var en konstruktiv och framåtsyftande organisation som la fram lösningar på dagens problem istället för att ägna sig att svartmåla de som lägger fram förslag för framtiden.

Nu gör ni er själva bara irrelevanta för både de som bor i lägenheter, och för alla de som faktiskt vill ha sin första bostad och inte minst för oss som är verksamma politiskt på olika nivåer.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot

Pekka Seitola; M

ersättare kommunfullmäktige och kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons