Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken är att själva debatten om vinster skadar välfärden i sig

/

Det finns en uppenbar risk för att själva debatten om vinster skadar välfärden i sig. Ersta diakoni är en idéburen aktör som sedan ett drygt år driver hemtjänst i Andersberg, Brynäs, Centrum och på Söder. De som anlitar oss uppger att de är mycket nöjda, skriver Stefan Nilsson och Agnieszka Valdner.

Annons

Visserligen har regeringen aviserat att vi i den idéburna sektorn inte kommer att påverkas av ett vinstförbud, enligt det förslag som ligger. Samtidigt finns det en risk att även vi misskrediteras av ett misstänkliggörande av all vård och omsorg som inte drivs av det offentliga.

De som vill ha ett vinsttak åberopar undersökningar som visar att svenskarna är emot vinst i välfärden. De som inte vill ha ett vinsttak pekar på att majoriteten vill ha valmöjligheter.

I denna opinionsglipa verkar Ersta diakoni och andra idéburna aktörer. Även om vi inte har samma höga krav på överskott som en del privata utförare, så måste också vi gå med vinst. Men den återinvesteras alltid för att vi ska fortsätta förbättra och utveckla vår verksamhet.

Välfärden i Sverige och i Gävle kommer att behöva nya resurser och nya idéer under kommande årtionden. Då behöver vi ta tillvara på styrkorna i offentlig, privat och idéburen sektor.

Ersta diakoni har funnits sedan 1851. Vi är i dag Sveriges största idéburna aktör inom vård och omsorg. Vår drivkraft är att möta människor i ögonhöjd, ge dem vård och omsorg som kombinerar professionalitet med värme och delaktighet. Långsiktigheten skapar trygghet och förtroende.

Här i Gävle strävar vi efter att ha små personalgrupper så att vårdtagaren ska lära känna oss. Medarbetarna har bred kompetens och erfarenhet. En gång i veckan bjuder vi in till vår hemtjänstlokal för gemensamma aktiviteter och fika.

Sverige borde bli bättre på att ta tillvara den idéburna sektorns kompetens. Som helhet svarar vi i dag bara för cirka tre procent av välfärden, en siffra som har legat stilla i många år. Det är på tok för lite.

Ibland har vi hört någon säga att det vi idéburna nog skulle växa om de privata aktörerna minskar i antal. Resonemanget håller inte ens om man tillåter sig ett så egoistiskt förhållningssätt. När privata aktörer lämnar en verksamhet så tar det offentliga oftast tillbaka den.

Vår bild är att väljarna börjar tröttna på det politiska spelet. Det finns en annan undersökning som sällan citeras, en som Novus gjorde åt TCO för ett par år sedan.

Den visade att 85 procent av väljarna tycker att det är viktigt att regering och opposition ser till att komma överens om spelregler för olika utförare i välfärdssektorn. Nu blir den i stället en valfråga. Kanske tjänar något av partierna på det. Medborgarna gör det knappast.

Stefan Nilsson

direktor för Ersta diakoni

Agnieszka Valdner

områdeschef för Ersta hemtjänst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons