Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv återtagandeavtalet med Afghanistan

Att vända dessa unga ryggen speglar inte det samhälle vi strävar efter, skriver Christina Höj Larsen och Gin Akgul Hajo.

Annons

Den senaste månaden har protesterna mot utvisningar av barn- och ungdomar tagit fart runtom i landet. I dagarna protesterar människor även i Gävle.

Främst är det afghanska ungdomar som höjer sina röster eftersom politiken inte hörsammat den svåra situation de befinner sig i. Protesterna riktas mot den omsvängning i flyktingpolitiken som skedde 2016, i strid mot barnkonventionen och asylrätten.

Senaste året har rädsla och ångest för deportation lett till att åtta ungdomar tagit sitt liv, och många andra har skadat sig eller lever med svår psykisk ohälsa.

UD avråder sedan länge människor från att resa till Afghanistan, och Migrationsverket slog nyligen fast att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats ytterligare. Ändå fortsätter utvisningarna till just Afghanistan.

Dessa barn och unga kom till Sverige i hopp om ett värdigt liv. Ett liv ifrån krig, tortyr, barnäktenskap, rekrytering av barnsoldater och utsatthet för våld. Under tiden de varit här har lagar ändrats och långa väntetider har lett till att många hunnit fylla 18. Åter andra har fått sin ålder uppskriven på rättsosäkra grunder.

Att vända dessa unga ryggen speglar inte det samhälle vi strävar efter. Politikens roll är att stifta lagar och ta ansvar för barn och unga som far illa. Samma riksdag som för ett drygt år sedan stängde gränser och inskränkte asylrätten, vilket fick katastrofala konsekvenser, kan nu agera för att återupprätta den. 

Vänsterpartiet har flera förslag på vad som kan göras:

Inför en amnesti för alla ensamkommande barn som har varit i Sverige mer än ett år. 

Riv återtagandeavtalet med Afghanistan. Afghanistans flyktingminister har vädjat till Sverige om att inte utvisa människor till Afghanistan eftersom landet inte klarar av att ta emot de människor som tvingas återvända.

Dra tillbaka den tillfälliga lagen som splittrar familjer, skapar otrygghet med tillfälliga tillstånd och försvårar för ensamkommande barn att få asyl i Sverige.

Det är vår plikt att stoppa utvisningar till ett av världens farligaste länder. Låt de unga stanna.

Christina Höj Larsen, V

migrationspolitisk talesperson

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons