Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S är småföretagarnas parti

Våra förslag för företagen är hårt kopplade till våra grundläggande värderingar om solidaritet med den mindre, jämlikhet och friheten att kunna ta chansen och realisera sin idé, skriver Elin Lundgren och Mattias Beijmo

Annons

Den svenska arbetsmarknaden förändras starkt. Redan nu finns de flesta arbetstillfällena inom privat sektor hos små- och medelstora företag, och de största företagens andel har sjunkit sedan 2000-talets början. Utöver detta skall vi lägga de många soloföretagarna, och då blir mönstret ännu tydligare – småföretagen är avgörande för att skapa nya arbetstillfällen, inte minst i Gävle och Gävleborg.

Vi socialdemokrater har inte traditionellt sett uppfattats som starka i den här frågan och vill därför tydliggöra de konkreta åtgärder vi föreslår riktade mot små- och medelstora företag.

Vi föreslår en reform gällande arbetsgivarens kostnadsansvar för sjuklöner, där andra sjuklöneveckan försvinner. Det gör ingen skillnad för den sjuke – som får samma ersättning ändå - men stor skillnad för arbetsgivaren. Det här är en investering som befriar företagen från en ekonomisk börda på 1,5 miljarder kronor per år. När vi pratar med småföretagarna uppfattas det här tydligtvis som en av de viktigaste reformerna, särskilt i jämförelse med den borgerliga idén om sänkt bolagsskatt som naturligtvis främst gynnar stora företag. Även inom detta område blir de ideologiska skillnaderna tydliga – vi vill värna den minstes rätt, borgerligheten med Annie Lööf i spetsen vill gynna storföretagen.

Vi vill fortsätta i samma anda med vår nyföretagargaranti. I dag har många entreprenörer med en hållbar affärsidé svårt att bli beviljade lån om banken anser att risken är för stor. Vårt förslag innebär att staten delar på risken med banken så att en smart och bärande affärsidé kan få finansiering även om banken tycker risken är för hög.

Vårt tredje förslag innebär att vi vill entusiasmera innovation. Innovation – särskilt i små företag – innebär att man ägnar sig åt sådant som inte kanske är den dagliga kärnverksamheten för att utveckla och bredda verksamheten, och vi vill stötta detta ekonomiskt. Man kan redan i dag dra av utgifter för Forskning och Utveckling, men bara om verksamheten genererar vinst. Det gynnar de enbart större etablerade aktörer, och vi vill därför att man skall kunna dra av kostnader för Forskning och Utveckling – oavsett om man gör vinst eller inte. Detta kommer att gynna mindre aktörer i många tillväxtbranscher där nya jobb kan skapas.

Vårt fjärde förslag är lika enkelt som det är viktigt, och det är inget förslag – det är ett krav. Små företag agerar i dag bank åt större. Inte sällan har storbolagen villkor som gör att mindre underentreprenörer och andra måste vänta 60 och ibland 90 dagar på betalning från fullt betalningsförmögna kunder. Det är oacceptabelt – max 30 dagar skall gälla. Regeringen måste ändra detta nu, eller förklara varför man som vanligt verkar gå stora drakars ärenden.

Våra förslag för företagen är hårt kopplade till våra grundläggande värderingar om solidaritet med den mindre, jämlikhet och friheten att kunna ta chansen och realisera sin idé.

Vi vill utveckla Sveriges näringsliv, skapa tillväxt och nya jobb, och samtidigt hålla fast vid dessa principer.

Elin Lundgren

Riksdagsledamot, S

Mattias Beijmo

Ordförande, S-Företagare samt styrelseledamot Socialdemokraterna Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons