Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så byggdes landet

Annons

Sven-Erik Hemlin,

kallar sig Gatuintellektuell och skriver om vilka som ”byggde landet” och skapade ”välfärden”.

Lasse Ekstrands artikel förnedringarna i arbetslinjen.

Jag var lite skeptisk till GD:s satsning på en mer läsvärd söndagstidning, det behövs någonting extra för att uppnå det målet. Men så visade det sig att till och med ledarsidan hade spottat upp sig i söndagstidningen. Det som stod på den fräste till, som det gör när en spottloska hamnar på en het spisplatta.

att missa Lasse Ekstrands inlägg på nästa sida. De som noga läste ledarsidan och sedan Lasse Ekstrands inlägg, tog sig säkert en funderare över det Thomas Östros hade att komma med i Hofors. Att återställa det som visat sig vara till mer skada än nytta, vem vill ha det så? Frågan är kanske obefogad, sossarna har tidigare haft chansen några gånger att infria löften som getts när de befunnit sig i opposition. Det har aldrig kommit längre än till löften.

ofta använt uttrycket ”vi byggde landet”, när pensionärerna nu kläms åt hyllas de som ”de som byggde landet”. Det är på tiden att vår historia rättas till, för det lyft landet fick efter kriget, kan till stor del tillskrivas uppbyggandet av ett krigshärjat och sönderbombat Europa. Lägger vi till yrkesskickliga hårt arbetande människor på arbetsplatser runt om i landet och våra stora naturtillgångar, var det vad som skapade ett bättre samhälle. Att kalla det för välfärd, kom långt senare.

Man kan förstå alliansens iver efter valet att skapa ett nytt samhälle, istället för ett som mer eller mindre fallit ihop. Allt skulle effektiviseras, det fanns utrymme eftersom ekonomin blomstrade som aldrig förr, men den kunde bli ännu bättre om alla jobbade. Att det hela kunde ta slut på en kafferast, fanns inte på den politiska kartan. Det kan bli så, om man har en jordglob med bara Stockholm på.

vi får dras med den finanskris och lågkonjunktur vi ännu inte sett botten på, har förutsättningarna drastiskt ändrats för hur vårt framtida samhälle kommer att se ut. Kommer jobben någonsin tillbaka, eller måste vi hitta nya vägar för vårt lands överlevnad? Väntan kan bli lång, innan vi får fast mark under fötterna för att kunna gå vidare.

Så långt tillbaka jag kan minnas, har det talats om det jämlika samhället. Ett samhälle där alla är lika mycket värda låter som en utopi, men blir kanske nödvändigt för invånarnas överlevnad i framtiden. Alliansens utgångspunkt var inte helt fel – att alla måste vara med för att vårt samhälle ska kunna fungera – men sedan gick det snett med det mesta.

skulle ett införande av medborgarlön – som Lasse Ekstrand nämnde i sitt inlägg – innebära att även de i nuläget utslagna från arbetsmarknaden av skilda anledningar, ges en chans att komma in i gemenskapen. Att alla de ungdomar som fått självförtroendet knäckt av en skolreform införd i slutet på sextiotalet, återupprättas och blir behandlade som människor.

Tittar man närmare på varför vårt samhällssystem långsamt förfallit, ser man också grundfelet. I alla tider har samhällen skapats som invånarna tvingats anpassa sig till, men för att ett samhälle ska kunna fungera, måste det anpassas efter invånarnas behov. Är det för mycket begärt, att ett sådant samhälle skapas för framtiden, av de som säger sig vara folkvalda?

Gatuintellektuell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons